Gevangen, geen pamplettistische boodschapfilm

Wie in Tel Aviv woont, is bijna even ver verwijderd van de dagelijkse werkelijkheid in de bezette gebieden als de gemiddelde Europeaan in het veilig ogende westen. Op het videospel in cafe-restaurant Noga wordeneven verwoed soldaatjes doodgeschoten als hier, zonder dat iemand stilstaatbij de vraag of zoiets in werkelijkheid een even onschuldig tijdverdrijf alsop een beeldscherm. Alleen voor de soldaat die even terug is uit de Intifada (want het is maar een half uur rijden), ligt het anders - vooral als de opstandige Palestijn, die hij daar arresteerde, een naam en een gezicht heeft gekregen.

De gemengde gevoelens waarmee heel wat Israeli's de bezetting bezien, beheersen de korte Israelische speelfilm Gevangen, die de IKON morgenavond uitzendt. Amit Goren, auteur, producent en regisseur, situeerde zijn verhaal in die verscheurde wereld. Hij schetst de collegialiteit tussen een Israelische kelner en een Palestijnse kok in het cafe-restaurant en stuurt de kelner vervolgens het leger in waar hij een broer van die kok moet oppakken. Als een zombie komt de hoofdpersoon terug naar Tel Aviv. Politieke uitspraken worden niet gedaan, niemand vraagt zich hardop af of de bezetting een goed doel dient, dit is geen pamflettistische boodschapfilm. Goran registreert en zegt daarmee waarschijnlijk al meer dan de autoriteiten welgevallig is. Het kan hen bovendien geen genoegen doen, dat de soldaat ten slotte nogal onnadenkend met zijn wapen omspringt.

Gevangen, gefinancierd door een kunstfonds in Tel Aviv, is gemaakt in sobere, maar hoogst efficiente zwart-wit-beelden uit het idioom van de film noir. Het is de eerste van twee korte films uit Israel, die de IKON deze maand uitzendt. Volgende zondag volgt Niet mee bemoeien!, waarin een naar Tel Aviv gevluchte Argentijn na vijftien jaar nog altijd met zijn politieke verleden wordt geconfronteerd. Ik vermoed dat de maker, Jorge Jahanan Weller, daarmee ook iets over de Israelische werkelijkheid heeft willen beweren, maar erg duidelijk wordt dat niet. Zijn filmpje is heel wat hybrider en cryptischer dan het authentieke sfeerbeeld van Amit Goren, morgenavond. Gevangen, zondagavond, Ned. 3, 21.10-21.40u.

    • Henk van Gelder