Foto

DEN HELDER - Vice-admiraal J. D. W. van Renesse, die met pensioen gaat, heeft gisteren in Den Helder het commando van de zeemacht overgedragen aan vice-admiraal F. J. Haver Droeze (links). Tegen de achtergrond van de fregatten Tromp en Jacob van Heemskerck defileerde een bataljon marinemensen op muziek van de marinierskapel, terwijl helikopters en Orion-patrouillevliegtuigen van de marine laag overvlogen. Zowel de gaande als de komende man toonde enige zorg over de te verwachten afslanking van de marine in verband met de betere verhouding tussen Oost en West. 'Blijft het wel goed gaan met de Koninklijke Marine', vroeg Van Renesse. Hij beantwoordde die vraag zelf 'zonder aarzeling met ja', verwijzend naar de situatie in het Midden-Oosten en de zending van twee Nederlandse fregatten naar de Golf (Foto NRC Handelsblad/ Chris de Jongh)