De etnische spanningen in Kroatie nemen toe

ZAGREB, 18 aug. - De Joegoslavische deelrepubliek Kroatie heeft gisteren extra veiligheidsmaatregelen getroffen in de stad Knin, uit angst voor nieuwe gevechten tussen de grootste rivaliserende etnische groepen, de Serven en de Kroaten. Het Joegoslavische persbureau Tanjug meldde gisteren dat de regering troepen had gezonden naar Knin nadat er grote groepen Serven protesterend de straat waren opgegaan.

De etnische spanningen in Joegoslavie bereikten dezer dagen een hoogtepunt, nu de 400.000 man sterke Servische minderheid in West-Kroatie zich opmaakt voor een referendum dat zondag plaatsheeft over het uitroepen van de Servische autonomie binnen Kroatie. Dit als protest tegen vermeende discriminatie van Serven door de Kroatische autoriteiten.

Woordvoerders van de Servische minderheid hebben gezegd dat ze streven naar een beperkte 'culturele autonomie', die de mogelijkheid geeft eigen scholen te hebben om hun cyrillisch schrift te handhaven. De spanningen zijn de laatste weken, met oog op het refenrendum, sterk opgelopen. Waarnemers in de Joegoslavische hoofdstad Belgrado vrezen dat het morgen tot vechtpartijen zal komen bij de stemlokalen. Kroatie heeft voorgesteld Joegoslavie uiteen te laten vallen in een los verband van semi-onafhankelijke staatjes, waarin nationale minderheden volledige politieke en nationale rechten zouden krijgen. Wanneer dit plan daadwerkelijk ten uitvoer zou worden gebracht, zal de Servische minderheid politiek zelfbestuur eisen, aldus een woordvoerder van deze minderheid. (AP, Reuter)