Beroepscommissie heft verbod film over Rushdie op

LONDEN, 18 aug. - Een beroepscommissie heeft gisteren het verbod op een Pakistaanse film, waarin de Britse auteur Salman Rushdie wordt afgeschilderd als een pro-Israelische dronkaard en misdadiger, opgeheven. Dit verbod was vorige maand ingesteld wegens laster. Het besluit van de video-beroepscommissie was unaniem en volgde op een verzoek van Rushdie zelf de film 'Internationale Guerrillastrijders' uit te zenden. In het verzoek, dat uit zijn naam werd voorgelezen aan de vijf leden van de commissie, zei Rushdie ervan overtuigd te zijn dat het filmpubliek, zowel moslim als niet-moslim, de film zou herkennen als waardeloze nonsens. Hij drong aan op de vrije vertoning van de film, die eindigt met de dood van Rushdie door een bliksemflits, met op de achtergrond de koran. Rushdie, die in India werd geboren uit islamitische ouders maar het Britse staatsburgerschap draagt, houdt zich sinds februari vorig jaar schuil. De voormalig geestelijk leider van Iran, de Ayatollah Khomeini, gaf de islamitische bevolking toen de opdracht Rushdie te vermoorden omdat hij de islam in zijn boek 'De Duivelsverzen' zou hebben beledigd.

Volgens Rushdie zou het verbod op de film het verzoeningsproces tussen hem en de islamitische wereld alleen maar schade berokkenen. Het verbod werd veelvuldig gehekeld door moslimgroepen, die betoogden dat 'De Duivelsverzen' ook niet werden verboden. De Pakistaanse producer van de film is enthousiast over het besluit en heeft aangekondigd de film in zeven grote Engelse steden te zullen vertonen. (AP, Reuter)