Arrestaties wegens hulp gifgasfabriek Irak

BONN, 18 aug. - De Westduitse politie heeft gisteren zeven personen opgepakt die ervan worden verdacht Irak te hebben geholpen bij de bouw van een fabriek waar gifgas wordt geproduceerd. Onder de gearresteerden is een medewerker van de Westduitse geheime dienst. De reeks arrestaties komt op het moment dat Amerikaanse troepen zich in de Golf voorbereiden op een mogelijke Iraakse aanval met chemische wapens. Irak heeft in het verleden gifgas gebruikt in de oorlog met Iran en in de strijd tegen de Koerden in eigen land.

De officier van justitie in Darmstadt, Friedrich Hoffmann, heeft laten weten dat een Irakees onder de naam 'Al Kadhi' is opgepakt. 'Al Kadhi' is volgens waarnemers in Bonn werkzaam voor de Westduitse geheime dienst. Ook in andere Duitse steden zijn mensen gearresteerd die Irak zouden hebben geholpen bij de bouw van een 'gifgas-fabriek'. Volgens Hoffmann konden de verdachten nu pas worden aangehouden omdat er 'veel tijd nodig was voor het onderzoek'. Deze week publiceerde het weekblad Der Spiegel een artikel waarin twaalf Westduitse bedrijven ervan werden beschuldigd Irak het materiaal en de technische kennis te hebben geleverd die nodig zijn voor de bouw van een dergelijke fabriek. (Reuter, AFP)