Uitzending Free Europe lokt Roemenen naar Eindhoven

EINDHOVEN, 17 aug. Een uitzending van Radio Free Europe is er de oorzaak van dat zich in Eindhoven de laatste weken een groot aantal Roemeense asielzoekers heeft gemeld. Dat is de vreemdelingendienst van de Eindhovense gemeentepolitie gebleken uit gesprekken met Roemenen. In de uitzending werd Eindhoven aangeprezen als een stad met een gastvrij klimaat voor asielzoekers.

Mede doordat de Eindhovense vreemdelingendienst vorig week bij Justitie aan de bel trok, is het experiment voor een versnelde behandeling van aanvragen gestart. De Eindhovense vreemdelingendienst kon volgens chef W. Paulissen het werk niet meer aan. 'In normale omstandigheden houden we een uitgebreid eerste gehoor, maar daar hadden we de tijd niet meer voor. De mensen werden eigenlijk zonder dat ze behoorlijk hun verhaal konden doen naar een van de asielzoekerscentra overgebracht.' Inmiddels, zo zei Paulissen gisteravond, lijkt de stroom te zijn afgenomen. Deze week hebben zich nog maar drie Roemenen bij de dienst gemeld tegen gemiddeld twintig in de voorafgaande weken. Paulissen denkt dat de richtlijnen, die Justitie aan de ambassade in Boekarest heeft gegeven om niet meer zo snel een visum te verstrekken, debet kan zijn aan de geringere toevloed. De ambassade zou de visumaanvragers er nu op wijzen dat men asiel in Nederland wel kan vergeten als men uit louter economische redenen gaat. Of het experiment van een versnelde afhandeling van asielaanvragen mee heeft gespeeld, kon Paulissen niet zeggen, 'maar dat wordt de mensen bij de ambassade natuurlijk ook verteld.'