Specialist in nucleaire geneeskunde huist in Joure

JOURE, 11 augustus - Veenstra Instrumenten in Joure staat aan de Madame Curiewei. Een toepasselijker locatie voor het kleine bedrijf dat zich met succes gespecialiseerd heeft in het vervaardigen van medische produkten voor nucleaire geneeskunde is nauwelijks denkbaar.

Veenstra jaaromzet vier miljoen gulden, achttien personeelsleden is het enige bedrijf in Nederland dat een compleet pakket accessoires en apparaten op dit specifieke kleine terrein van de geneeskunde kan leveren. De onderneming heeft daarin een marktaandeel van 80 procent. Ruim 75 procent van de produktie gaat de grens over: naar Europa, maar ook naar de Verenigde Staten.

Daarnaast installeert Veenstra stralingsmeetapparatuur. Zo verzorgt het Jouster bedrijf de installatie van het computersysteem voor de draagbare dosimeters bij de kerncentrale in het Belgische Doel, zeg maar het rek waar de draagbare apparaatjes elke dag door de werknemers in gestoken worden. De computer registreert de hoeveelheid straling waardoor vergissingen uitgesloten zijn. Door die order van vier miljoen gulden kan het personeelsbestand uitgebreid worden met vier mensen. In september begint Veenstra met de installatie van 300 meetposten in Nederland in het kader van het Landelijk Meetnet voor Nucleaire Incidenten. Een order van 5,5 miljoen gulden.

Directeur G. Veenstra (53), een boerenzoon uit het Friese Dronrijp, staat samen met zijn vrouw aan het hoofd van het familiebedrijf. Over zijn zakelijk succes is hij uiterst nuchter. 'Daar moet je koel onderblijven, anders word je arrogant. De klant bepaalt of je iets verkoopt.' Begin januari verruilde het bedrijf het Drentse dorpje Eext als vestigingsplaats voor het bedrijvenpark aan de rand van Joure. In Drente waren te weinig uitbreidingsmogelijkheden voor de firma en bovendien was de afstand naar Schiphol te groot. De overvolle Randstad was geen alternatief voor hem en zijn personeel, dat meebesliste over de nieuwe locatie. Het werd Joure, op een uur rijden van Amsterdam. Alle Drentse werknemers zijn inmiddels zonder morren meeverhuisd naar Friesland.

Veenstra selecteert zijn mensen op mentaliteit, en dat blijkt. 'Iemand moet in een bedrijf passen, moet prettig in de omgang zijn en moet positief denken. Hij moet zich willen inzetten en zich verder willen ontplooien.'

Veenstra gaat het liefst in zee met afgestudeerde HTS-ers of afgestudeerde academici, die een opleiding binnen het bedrijf krijgen. 'Wij willen investeren in mensen. Als wij er niet meer zijn moet dit bedrijf doorgaan.'

Zijn vrouw vult aan: 'We willen niet dat het dan aan een Amerikaan verkocht wordt.' 'Misschien is dat idealistisch', aldus Veenstra. 'maar ik heb nooit als doel gehad om zo snel mogelijk in een Mercedes te rijden. We hebben alles altijd in het bedrijf geinvesteerd.' 'Samen de schouders eronder', is zijn motto.

Veenstra praktizeerde die leus al dertig jaar geleden samen met zijn vrouw I. Veenstra-Rademaker (48) toen hij als pas afgestudeerde instrumentenmaker in Emmen voor zichzelf begon. Het laboratorium of de universiteit trokken niet. 'Ik wilde eigen baas zijn, zelf dingen regelen en ben toen gewoon begonnen', zegt hij eenvoudig. In het begin legde hij zich toe op de produktie van onderdelen van meetapparatuur voor de NAM en de Gasunie. Maar de oliecrisis in 1973 leerde dat een toeleveringsbedrijf extra conjunctuurgevoelig is.

Toevallig werd hij in die tijd gebeld door het ziekenhuis in Leeuwarden dat een andere producent zocht van loden hulzen voor met radioactieve vloeistof gevulde injectiespuiten. De Amerikaanse bleken straling te lekken. Veenstra: 'Ik zeg nooit 'nee', dat zit erin gebakken. Ik begon met nul, maar heb me de kennis eigen gemaakt. Daarna hebben we een elektronicus in dienst genomen.' Na zes jaar had hij een eigen produktielijn opgebouwd op het terrein van nucleaire geneeskunde, waarop Veenstra zich sindsdien volledig gespecialiseerd heeft. Veenstra produceert nu onder andere controleapparatuur voor de gammacamera, speciale 'cardiac stress tafels' die worden gebruikt bij hartonderzoek, onderzoekstafels, loodschermen en longfunctieapparatuur. De produkten worden zowel in serie als op bestelling geleverd. Veenstra Instrumenten levert nu aan zeventig ziekenhuizen in Nederland.

Wat bepaalt het zakelijk succes van Veenstra Instrumenten? Veenstra: 'We leveren kwaliteitsprodukten. Soms hoor ik wel eens van ziekenhuizen dat we onze produkten eigenlijk te goed maken omdat ze zo lang meegaan. Verder werken we met hoogwaardige werknemers, die eigen bevoegdheden hebben. De meesten hebben dubbelfuncties, kunnen voor een ander inspringen.' Op korte termijn wil Veenstra zich ook gaan toeleggen op de produktie van chirurgische instrumenten voor orthopeden. 'Een soort tweede tak', aldus mevrouw Veenstra. 'Kunstheupen, reservebotjes. We beginnen heel voorzichtig zodat we binnen tien jaar ook op dat gebied een complete produktielijn kunnen leveren.'

    • Karin de Mik