Solzjenitsyn bij decreet president gerehabiliteerd

MOSKOU, 17 aug. De in 1974 verbannen schrijver en Nobelprijswinnaar Aleksandr Solzjenitsyn heeft gisteren officieel zijn Sovjet-staatsburgerschap teruggekregen. Sovjet-leider Gorbatsjov tekende daartoe een decreet. Eerder deze week werden al alle Sovjet-burgers die tussen 1966 en 1988 zijn verbannen en van hun staatsburgerschap vervallen zijn verklaard, in ere hersteld. In dat decreet werden geen namen genoemd; in dat van gisteren rehabiliteerde Gorbatsjov 23 met name genoemde kunstenaars, schrijvers en geleerden, onder wie behalve Solzjenitsyn de schrijvers Kopelev, Aksjonov en Vojnovitsj, de wetenschappers Tsjalidze en Orlov, de schilder Rabin en de schaker Kortsjnoj. In Moskou werd gisteren gezegd dat de in de VS wonende Solzjenitsyn de teruggave van zijn staatsburgerschap heeft geaccepteerd. Dat werd echter gisteren in Vermont tegengesproken door zijn vrouw. Ze zei dat haar man in 1974 is gearresteerd, van verraad is beschuldigd en is uitgewezen. In Gorbatsjovs decreet is geen sprake van excuses, noch van intrekking van de indertijd geuite beschuldigingen. (DPA, AP)