'Situatie Koeweit is vooral nijpend voor de Aziaten'

AMSTERDAM, 17 aug. Hettie Lubberding, de Nederlandse journaliste die als een van de weinige buitenlandse verslaggevers in Koeweit verbleef ten tijde van de Iraakse inval, is vanmorgen in Nederland teruggekeerd. Afgelopen maandag wist zij naar Saoedi-Arabie te vluchten.

Op Schiphol vertelde Lubberding vanmorgen dat de situatie in Koeweit vooral nijpend is voor de honderdduizend Aziatische gastarbeiders. 'De Filippino's, Sri-Lankezen en Indiers kunnen geen kant op. Zij werkten veelal voor weinig geld bij Koeweiti's en buitenlanders die proberen weg te komen of al zijn gevlucht.' Volgens Lubberding leven zij nu buiten onder een tentdoekje, hebben geen geld en niets te eten of te drinken. 'Die mensen zijn wanhopig. Ik zou het geen plundering willen noemen, maar het zijn vooral zij die wel de winkels binnen gingen. Als zij vluchten kan dat grote problemen geven over het hele Golfgebied.' Toen zij het land verliet was er in Koeweit Stad van een normaal dagelijks leven geen sprake meer. Volgens haar kan vooral de voedselsituatie zorgelijk worden. 'Maar voor de buitenlanders die nog kunnen terugvallen op hun ambassades is dat een minder groot probleem dan voor de buitenlandse arabieren.'

Naar schatting verblijven er 1,4 miljoen buitenlandse Arabieren en Aziaten in Koeweit. Zij vreest voor volstrekte chaos als de vliegvelden worden opengesteld voor de Westerse buitenlanders en honderdduizenden anderen daarmee ook proberen weg te komen.

Lubberding kwam op 29 juli vanuit Cyprus, waar zij werkt, in Koeweit aan voor een reportage over de spanningen daar. Door min of meer per ongeluk een dag langer dan gepland in Koeweit te blijven maakte zij er de Iraakse inval mee.