Shell verkoopt belang in zaadveredeling

ROTTERDAM, 17 aug. Koninklijke/Shell heeft het grootste deel van haar belangen in zaadteelt en zaadveredeling verkocht aan de Franse groep Limagrain. Dat heeft Shell Petroleum bekend gemaakt.

Het gaat om bedrijven die deel uitmaken van de Nickerson International Seeds Company (NISC), met vestigingen in Engeland, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Nederland en om Shells zaadbedrijf Senesa in Spanje. Samen hebben die een jaaromzet van ongeveer 100 miljoen dollar.

De Nickerson-bedrijven houden zich voornamelijk bezig met teelt en veredeling van zaden van granen, groenten en mais. De Nederlandse vestiging van NISC omvat de bedrijven Nickerson-Zwaan in Barendrecht, Gebroeders Broersen in Tuitjenhoorn en Van der Ploegs Elite Zaden.

Vorig jaar december maakte Shell al bekend uit de zaadveredeling te willen stappen. Ook Shell Italia zal zijn zaadbedrijven aan Limagrain verkopen. verkopen. Shells zaadbedrijven in Canada, de VS en Mexico vallen buiten de transactie.

Shell verwierf de NISC-bedrijven in de periode 1973-1978 toen ook veel andere chemie-concerns (zoals BP, ICI, Sandoz, Ciba-Geigy en Hoechst) bij wijze van diversificatie zaadveredelingsbedrijven opkochten. Zaadverdeling beloofde een winstgevende toekomst tegemoet te gaan, terwijl de markt voor bestrijdingsmiddelen terugliep. De verkoop van ziekteresistente zaden zou dit kunnen opvangen en biotechnologisch onderzoek leek goed aan te sluiten bij het meer klassieke chemisch onderzoek.

Nu willen veel bedrijven weer terug naar 'kernactiviteiten'. Halverwege 1989 verkocht ook het Britse BP haar belang in Rijk Zwaan (De Lier) aan Cebeco Handelsraad. BP had Zwaan pas in 1986 aangekocht. In juni maakte BP bekend ook het Amerikaanse zaadbedrijf E. J. Funk (eveneens verworven in 1986) te willen verkopen. Veel Nederlandse zaadbedrijven zijn in de loop van de tijd in buitenlandse handen geraakt. Zaadunie (Enkhuizen) is onderdeel van Sandoz, Nunhems Zaden (Nunhem) maakt deel uit van Hoechst, Bruinsma Selectiebedrijven (Honselersdijk) valt onder Upjohn, SES Holland is een dochter van ICI en Zwaan en De Wiljes behoren inmiddels ook al tot Limagrain.

Na de verwerving van de Shell-bedrijven is Limagrain het derde zaadbedrijf ter wereld. Nummer een is het Amerikaanse Pioneer, twee Sandoz (Zwitserland). Na Limagrain komen Upjohn, ICI en Cargill.