Scandinavische landen overwegen aandeel in SAS te verminderen

STOCKHOLM, 17 aug. De Zweedse regering overweegt om haar aandeel in de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS te verlagen als onderdeel van een ingrijpende wijziging van de eigendomsverhoudingen, onder meer noodzakelijk om ruimte te maken voor een nieuwe aandeelhouder, de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair.

De ministers van verkeer van Zweden, Noorwegen en Denemarken gaan in oktober praten over de toekomstige eigendomsverhoudingen bij SAS, waarvan zij nu gedrieen iets meer dan de helft in handen hebben. Het is waarschijnlijk dat de overheidsdeelneming omlaag gaat ten gunste van particulier bezit, zo valt op te maken uit mededelingen van de Zweedse staatssecretaris voor communicatie, Gunnel Farm.

De eigendomsstructuur van SAS is nogal gecompliceerd. Zweden bezit 21,4 procent van de onderneming. De ene helft daarvan is in handen van de staat, de andere is eigendom van het Sila-concern, dat gecontroleerd wordt door de familie Wallenberg. In de huidige plannen wordt het aandeel van de Zweedse staat in het totale Zweedse belang gereduceerd van 50 tot 40 procent.

Krachtens de statuten van de maatschappij moeten in dat geval de regeringen van Noorwegen en Denemarken hun deelneming evenredig verkleinen. Zweden ziet het liefst dat de overheidsdeelneming omlaag gaat door nieuwe aandelen aan te bieden. Verkoop van staatsaandelen zou moeilijker zijn omdat daarvoor parlementaire goedkeuring nodig is.

SAS en Swissair kwamen in september een samenwerkingsverband overeen en kondigden toen aan de samenwerking te bekrachtigen door een aandelenruil. De bedrijven moeten een belang van 7,5 procent in elkaar krijgen. In Noorwegen en Denemarken staat men niet afwijzend tegenover de door Zweden overwogen koers. Definitieve regeringsstandpunten zijn er in de kwestie nog niet. (Reuter)