Oproep tot vredesoverleg in Gambia; W-Afrika steltinterventie in Liberia uit

BANJUL, 17 aug. De zes Westafrikaanse landen die vorige week een vredesmacht vormden om deze week in te grijpen in de bloedige burgeroorlog in Liberia zien voorlopig af van interventie.

Westafrikaanse bemiddelaars hebben gisteren de drie strijdende partijen van Liberia opgeroepen tot vredesoverleg maandag in de Gambiaanse hoofdstad Banjul. Overleg tussen de rivaliserende rebellenleiders Johnson en Taylor en een afgevaardigde van president Doe heeft uitstel van interventie door de vredesmacht in Liberia tot gevolg, aldus een woordvoerder van de Gambiaanse regering die anoniem wil blijven. De vredestroepen, bestaande uit 2.500 man uit Ghana, Guinee, Gambia, Nigeria, Sierra Leone en Togo, wachten in Sierra Leone op nadere orders.

Doel van het vredesoverleg in Banjul moet het vormen van een interim-regering op brede basis zijn, aldus een woordvoerder van de Economische Gemeenschap van Westafrikaanse Landen (ECOWAS). Deze regering zou niet mogen worden geleid door Johnson, Taylor of Doe. ECOWAS wil binnen een jaar verkiezingen in Liberia uitschrijven.

Taylor werd gisteren al verwacht voor overleg met de Gambiaanse president, Sir Dawda Jawara, in Banjul, maar de rebellenleider kwam niet opdagen. Een woordvoerder van Taylor zei dat de rebellenleider gisteren licht gewond raakte bij een auto-ongeluk in het Nimba-district in Liberia, en niet in staat was naar Banjul te vliegen. De gevechten in Monrovia gaan nog steeds door. Amerikaanse mariniers hebben gisteren 344 Indiers uit de Amerikaanse ambassade naar een oorlogsschip voor de kust van Liberia geevacueerd. Eerder werden 334 mensen, onder wie 62 Amerikaanse regeringsfunctionarissen, geevacueerd. Volgens een Nigeriaanse ambassade-medewerker vermoordden Taylors troepen deze week tijdens een inval in de Nigeriaanse ambassade twee Nigeriaanse medewerkers. (AP, Reuter)