Justitie-onderzoek naar rol van mafia op Sint Maarten

CURA(C,)AO/SINT MAARTEN, 17 aug. Het Antilliaanse openbaar ministerie bereidt in samenwerking met Italie en Nederland een grootscheeps strafrechtelijk onderzoek voor naar activiteiten van de Italiaanse mafia op het eiland Sint Maarten.

De procureur-generaal van de Antillen, mr. R. Pietersz, heeft het ernstige vermoeden dat de Italiaanse mafia in het bijzonder het Nederlandse deel van Sint Maarten gebruikt voor het op grote schaal witwassen van drugsgeld en inkomsten uit andere criminele activiteiten. De mafia zou de afgelopen vijftien jaar op dit Caraibische eiland dat geen douane heeft hotels, casino's en winkels hebben gekocht of gebouwd om inkomsten uit criminaliteit over te hevelen.

Het Antilliaanse openbaar ministerie heeft contacten gelegd met de Italiaanse mafiabestrijding over assistentie bij het onderzoek. Over de wijze waarop het onderzoek zal worden uitgevoerd, wordt binnenkort op hoog niveau, waarschijnlijk in Rome, overleg gevoerd tussen de drie landen. Tot nu toe is alleen in zeer beperkte kring over de kwestie gesproken. Minister Hirsch Ballin (justitie en Antilliaanse zaken) bevestigt dat hij bij de gesprekken betrokken is, maar weigert verder commentaar.

Op Sint Maarten weten de autoriteiten nog van niets. Het openbaar ministerie in Curacao vreest dat de mafia zich op Sint Maarten heeft verzekerd van samenwerking met de hoogste bestuurlijke en politieke autoriteiten, waardoor ruggespraak verdachten in de kaart speelt.

Ook de Italiaanse autoriteiten zijn uiterst voorzichtig, nadat eerder dit jaar gegevens uit een onderzoek van onderzoeksrechter D. Sica zijn uitgelekt. Deze luisterde telefoongesprekken af van verdachte mafialeden in Italie die in rechtstreeks contact bleken te staan met een hotelmagnaat en grootgrondbezitter op Sint Maarten, de 58-jarige Siciliaan Rosario Spadaro.

Procureur-generaal van de Antillen Pietersz, die op Curacao zetelt, zegt aangewezen te zijn op buitenlandse justitiele hulp. 'Bij het openbaar ministerie hebben we geen fraude-unit en ook bij het Korps Politie Nederlandse Antillen zijn geen financiele deskundigen'. In mei zei minister Hirsch Ballin op vragen van het Tweede-Kamerlid E. Terpstra (VVD) geen informatie te hebben over onwettige activiteiten van Spadaro op Sint Maarten. Het eiland krijgt jaarlijks 20 miljoen gulden financiele hulp van Nederland.

Nederland ondertekende in juni namens het Koninkrijk een verklaring waarin de landen van het Caraibische gebied uitspraken het witwassen van crimineel geld met alle middelen te zullen bestrijden.

Pag.2: 'Grote baas' Spadaro

    • Marcel Haenen