Jeltsin begint 'economische paleisrevolutie'

MOSKOU, 17 aug. De president van de Russische republiek Boris Jeltsin heeft gisteren in Moskou ten overstaan van de verzamelde pers aangekondigd de zeggenschap over de economische hervormingen in de Sovjet-Unie volledig naar zich toe te willen trekken. Waarnemers in de hoofdstad spreken van een economische paleisrevolutie.

Jeltsin riep Sovjet-premier Ryzjkov, verantwoordelijk voor de economische hervormingen van de Sovjet-Unie, publiekelijk op zijn werk aan een nieuw economisch beleidsplan, dat op 1 september gereed moet zijn, te staken. Jeltsin wil dat een commissie die hij samen met president Michail Gorbatsjov heeft opgericht, het werk van Ryzjkov overneemt.

Als de Sovjet-regering toch doorgaat met het plan-Ryzjkov zal het Russische parlement het eenvoudigweg negeren en een eigen koers uitzetten, aldus dreigde Jeltsin gisteren. Jeltsin is van plan de aanbevelingen van de commissie Jeltsin/Gorbatsjov op 1 october uit te voeren, ongeacht of de Sovjet-regering met het plan akkoord gaat. Gorbatsjov zou vervroegd van vakantie terugkomen om het werk van de commissie te begeleiden, aldus Jeltsin. De commissie werd ingesteld na een soortgelijk dreigement eerder deze maand. Met zijn optreden gisteren plaatste Jeltsin Gorbatsjov opnieuw voor de keuze tussen zijn eigen minister en samenwerking met zijn belangrijkste politiek tegenspeler, die een grote populariteit geniet. Jeltsin haalde ook uit naar de ministeries van financien en defensie die het werk van zijn hervormingscommissie zouden saboteren door cijfers achter te houden. De commissie beschikt volgens hem niet eens over alle begrotingsstukken.

De radicale economen in de commissie baseren zich op het plan van de republiek Rusland, waarin wordt uitgegaan van een periode van 500 dagen waarbinnen de zwaar aangeslagen Sovjet-economie moet overgaan van een geleide naar een vrije economie. In het 500-dagen-plan ligt sterk de nadruk op privatisering, particulier bezit, uitgifte van aandelen en buitenlandse investeringen.

Het Sovjet-parlement wil de vrije economie pas over vijf jaar volledig invoeren. (AFP, UPI)