Het museum van een truckchauffeur

Een bedrijfscollectie, aangelegd door een particulier, zonder binding met het bedrijf? Dat moet een fanaat zijn! Inderdaad, Rob Lammers, directeur-eigenaar van het DAF-automobielmuseum in Glanerbrug bij Enschede is een bijzonder mens. In dertig jaar verzamelde hij 170 automobielen, waaronder 130 DAFs. Naast personenautootjes vooral veel vrachtwagens. Het wegvervoer is in Nederland een grote bron van inkomsten, maar aandacht voor de geschiedenis ervan is er nauwelijks. In het buitenland evenmin. Auto-musea tonen sjieke limousines, lawaaiige race-monsters en glanzende bolides; vrachtwagens zet je toch niet in een museum? De liefde voor DAF begon bij Lammers vroeg. Hij spaarde eerst vooral documentatie maar met z'n rijbewijs kwam er ook een eerste DAFje en 'tja, zo is het begonnen ... .'.

Van beroep werd hij vrachtwagenchauffeur en hij bleef verzamelen.

Na verloop van tijd waren er flink wat schuurtjes gevuld met oude brikken, sloopauto's en onderdelen. In 1984 huurde Lammers een hal in Enschede voor z'n particuliere museum. Er kwamen talrijke bezoekers, ook al was er maar plaats voor de helft van de collectie. Een vrachtwagen vraagt immers vele vierkante meters expositieruimte. Maar aan de eerste fase van het 'museum' kwam in 1986 een einde toen de hal plaats moest maken voor nieuwe woningen.

In Glanerbrug kocht Lammers toen een eigen pand. Er werd een stichting opgeicht en zo ontstond een echt museum.

Hielp DAF Trucks niet? Officieel niet. In 1982 stelde de Raad van Bestuur dat een modern bedrijf zich niet moest bezig houden met het verleden. Maar Lammers had binnen het bedrijf wel een kring van vrienden en zo kreeg hij toch veel hulp en spullen.

De verhouding met DAF veranderde in 1987. Lammers werd dat jaar ontslagen als vrachtwagenchauffeur omdat zijn baas alle transport voortaan uitbesteedde. Precies op dit moment ontdekte DAF Trucks dat de collectie toch wel tot iets uitzonderlijks was uitgegroeid. Lammers trad in dienst bij DAF Trucks. De collectie in Glanerbrug werd verder uitgebreid.

Vorig jaar kocht DAF Trucks in Eindhoven het pand waar Huub van Doorne ooit z'n eerste werkplaats huurde. Hier komt een nieuw DAF-museum. Men reserveerde drie miljoen voor renovatie. Ook de familie Van Doorne stelde middelen beschikbaar. Er komt een hal van 3500 vierkante meter voor de auto's, die voornamelijk uit Glanerbrug zullen worden aangevoerd. DAF hoopt in de toekomst jaarlijks 12.000 bedrijfsgasten in het museum rond te leiden. Verder moet het museum dienen voor presentaties en conferenties. De particuliere bezoeker is alleen in het weekeinde welkom, 's-zomers mogelijk wat vaker. Maar de particulier kan nog altijd wel in Glanerbrug terecht waar de collecties voortaan wordt geconcentreerd op andere vrachtwagenmerken.