Groeiende zorg om lot Amerikanen en Britten in Koeweit

LONDEN, WASHINGTON, 17 aug. In Engeland en de VS bestaat grote ongerustheid over het lot van de 4000 Britten en de 2500 Amerikanen in Koeweit, die gisteren van de Iraakse autoriteiten opdracht hebben gekregen zich binnen twee uur in enkele hotels in Koeweit Stad te verzamelen. In Londen en Washington vreest men dat de buitenlanders naar Irak worden overgebracht en als gijzelaars worden gebruikt.

De Britse regering heeft de Britten in Koeweit aangeraden zich te voegen naar het Iraakse bevel. Toen een aantal Britten zich echter in Koeweit Stad meldde bij het desbetreffende hotel, Regency, bleken daar geen Iraakse vertegenwoordigers te zijn; omdat bovendien alle kamers vol waren gingen de Britten weer naar huis. De Amerikaanse burgers in Koeweit Stad moesten zich melden bij hotel Kuwaiti International tegenover de Amerikaanse ambassade. Vrijwel niemand onder hen heeft aan het bevel gevolg gegeven. De Amerikaanse regering laat haar burgers in Koeweit vrij in hun besluit. De Britse onderminister van buitenlandse zaken, William Waldegrave, reageerde gisteren in Londen woedend op het Iraakse bevel. Hij sprak van 'een ernstige en sinistere ontwikkeling' en zei dat het Iraakse bevel de Britse regering 'totaal heeft overvallen' en 'veel slechts belooft'. De Iraakse militaire autoriteiten in Koeweit hebben laten weten dat de maatregel is genomen om de Britse en Amerikaanse burgers in Koeweit 'beter te kunnen beschermen'.

Ze waarschuwden de buitenlanders dat ze 'moeilijkheden' krijgen als ze het bevel negeren. De aard van die moeilijkheden werd niet toegelicht.

De Iraakse ambassadeur in Londen, Azmi Shariq al-Salihi, zei gisteren dat de Britten en Amerikanen naar Bagdad worden overgebracht. Hij sprak tegen dat ze in kampen worden opgesloten of als gijzelaars zullen worden gebruikt: 'Ze zullen in Bagdad onze gast zijn. U kent ons, als Arabieren maken we het onze gasten graag naar de zin. We zullen hen zeer goed behandelen en in staat stellen het land te verlaten als de situatie is verbeterd en gestabiliseerd.'

(Reuter, UPI, AFP)