Extra inkrimping met 500 banen bij HSA

ROTTERDAM, 17 aug. Bij Hollandse Signaalapparaten (HSA), Nederlands grootste bedrijf voor defensie-apparatuur verdwijnen de komende vijf jaar 1.400 van de 4.900 arbeidsplaatsen. Dat zijn er 500 meer dan de directie vorige maand bekend maakte. De Industriebond FNV en CNV hebben grote twijfels over de mededeling van de directie dat ook bij deze extra inkrimping geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

De bonden kregen het plan voor extra inkrimping gisteren voorgeschoteld tijdens het eerste overleg over het voornemen van de directie om volgend jaar 900 banen af te stoten. De bonden hebben het overleg over een sociaal plan voor de inkrimping voorlopig opgeschort. Ze willen eerst van de directie een cijfermatig overzicht van de marktontwikkelingen. Op 3 september praten directie en bonden verder.

De inkrimping, die vorige maand werd aankondigd, is volgens de directie noodzakelijk om het bedrijf aan te passen aan de slinkende markt voor militaire produkten. Het bedrijf mikt op een gemiddelde jaaromzet van 700 miljoen gulden. Dat is 200 miljoen gulden minder dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Een woordvoerder van het bedrijf zei vanmorgen dat tussen 1992 en 1995 extra inkrimping van het aantal arbeidsplaatsen noodzakelijk is, wil HSA bij een lagere omzet concurrerend kunnen werken. Als HSA de produktiviteit wil opvoeren van 175.000 tot 200.000 gulden per werknemer, moet het bedrijf in 1995 niet meer dan 3500 arbeidsplaatsen tellen, aldus de directie.

De reductie van 900 arbeidsplaatsen voor eind volgend jaar wil de HSA-directie bereiken door natuurlijk verloop (300), vervroegde uittreding (400) en bemiddeling (200 werknemers) naar banen buiten de onderneming. De vakbonden betwijfelen of een verdere inkrimping tot 1995 met 500 arbeidsplaatsen mogelijk is zonder gedwongen ontslagen, zoals de directie beweert. 'Het is moeilijk in een uitgeknepen organisatie nog eens 500 banen zonder pijn kwijt te raken. Bovendien zijn voor arbeidsbemiddeling weinig kansen op de verzadigde arbeidsmarkt in Twente en Overrijsel', aldus districtsbestuurder W. Nattekaas van de Industriebond CNV. HSA heeft een hoofdkantoor in Hengelo (militaire systemen, 3.850 arbeidsplaatsen), Huizen (communicatiesystemen, 350) en toeleveringsbedrijven in Den Haag (150) en het Westduitse Gronau (250). Volgens de directie zullen bij de vestigingen in Einhoven (nachtkijkers, 150) en Apeldoorn (civiele systemen, 250) geen banen verloren gaan.

De voormalige Philips-dochter HSA maakt deel uit van het Franse concern Thomson.