Een weekje tellen?

Tot vanmiddag drie uur konden aandeelhouders ABN en Amro Bank hun stukken aanmelden ter omwisseling in aandelen ABN/Amro Holding. Op de vraag wat aandeelhouders moeten die te laat zijn, wil de nieuwe bank geen antwoord geven. De holding wil tenminste 90 procent van alle aandelen ABN en Amro hebben, maar doet zijn bod misschien ook gestand bij minder. Dat horen we 'uiterlijk' vandaag over een week.

Toen Wolters Samson op Kluwer bood, wist Bank Mees en Hope drie uur na het sluiten van de inschrijvingstermijn te vertellen hoeveel aandelen Kluwer waren aangemeld. Toen lag de zaak ingewikkelder omdat er ook nog een bod van Elsevier liep.

In de tussentijd moeten aandeelhouders ABN en Amro woensdag besluiten de statuten te wijzigen zodat de fusie kan doorgaan. De haast die de banken betrachten maakt die vergaderingen wat absurd, want de aandeelhouders die woensdag in de zaal zitten hebben hun stukken waarschijnlijk al aan de holding verkocht.

Hoogovens

Hoewel de vraag naar staal goed blijft is de afzet van Hoogovens teruggelopen, omdat klanten en tussenhandel inteerden op hun voorraden. Dat geeft nog eens aan dat die tussenhandel voor de staalfabrikanten steeds belangrijker wordt. Usinor Sacilor, het Franse staatsstaalbedrijf kocht daarom onlangs Edgcom, een van de grootste staalhandelaren in de Verenigde Staten. British Steel had graag de Duitse handelsgroep Klockner willen kopen, maar dat lukte niet. Hoogovens handelt nog op eigen houtje, maar is bezig een nieuwe divisie 'staalverwerking en handel' te vormen. Met een omzet van 1,8 miljard gulden is deze nieuwe divisie ruim een vijfde van het hele concern.

Het is wel logisch dat de fabrikanten zoeken naar de marges die de handel maakt. Er zijn immers teveel staalfabrieken in Europa. Dat is geen nieuw gegeven, maar zo langzamerhand gebeurt er wat. Het Belgische Cockerill en het Luxemburgse Arbed willen samen gaan, Falck en Ilva werken samen in Italie, het Zweedse Uddeholm is een samenwerking aangegaan met Voest Alpine uit Oostenrijk. Thijssen wil samen met Krupp en British Steel praat in Duitsland met Hoechst en in de Verenigde Staten met USX. Maar dat is nog niet genoeg. Fabrikanten hopen in zo'n markt, waar teveel honden vechten om een been, intussen de marges in de distributie te verdienen.

Inkoop (2)DSM sprak van fiscale problemen bij de inkoop van eigen aandelen, maar blijkt te kunnen leren van handelsfirma Reesink. Die koopt zonder belasting te betalen aandelen in omdat die inkoop 'tijdelijk' is. Over welke termijn 'tijdelijk' is bestaan geen regels.

De wet zegt dat ingekochte aandelen niet als actief op de balans mogen staan en dwingt ondernemers zo een stille reserve te vormen. Een andere regel is dat op dividend dat de onderneming uitkeert op ingekochte aandelen geen dividendbelasting hoeft te worden betaald, zodat de gemiddelde belastingdruk van de onderneming daalt. En de ingekochte aandelen kan de onderneming belastingvrij gebruiken als betaalmiddel voor een overneming. Gebruik van dat betaalmiddel, dat rendabeler is dan bankkrediet, verhoogt tevens de rendementsdrempel en dwingt ondernemers voorzichtig te zijn bij overnemingen.