Dollar zakt door zorg economie VS

ROTTERDAM, 17 aug. Zowel de Amerikaanse dollar als de aandelenbeurs van Frankfurt bereikte vanochtend een nieuw dieptepunt. De dollar was op 1,7480 lager dan ooit. Volgens handelaren niet zozeer wegens de spanning in het Midden-Oosten, maar meer omdat beleggers weinig vertrouwen hebben in de Amerikaanse economie.

De politieke spanningen deden wel de goudprijs oplopen. In Londen opende de goudprijs op 414 dollar per ounce tegen 401,50 gisteren. De prijs van een vat Brent-olie steeg vanochtend 27 dollarcent tot 26,26 dollar.

De beurs van Amsterdam was rondom het middaguur 2 procent lager, maar dat beeld werd vertekend doordat er nogal wat vraag naar Koninklijke Olie was. Dit fonds uitgezonderd moesten de koersen verder terug.

De andere effectenbeurzen in Europa moesten ook fors inleveren. De Financial Times-index van 100 aandelen op de Londense beurs noteerde 's ochtends al een verlies van ruim 1,5 procent terwijl op de beurs van Frankfort de DAX-index al in de eerste tien minuten van de handel 2,5 procent omlaag tuimelde naar het laagste niveau van dit jaar. Gisteravond had het het Dow-Jonesgemiddel op Wall Street al ruim 66 punten verloren. Vanochtend sloot de Nikkei-index in Tokio ruim 762 punten (2,8 procent) lager dan gisteren.