Crisisberaad De Klerk en Mandela

JOHANNESBURG, 17 aug. De Zuidafrikaanse president Frederik de Klerk en ANC-leider Nelson Mandela hebben gisteren in Pretoria crisisberaad gehouden nadat het geweld tussen zwarten zich had uitgebreid naar Soweto.

In Soweto, het zwarte woonoord bij Johannesburg, vielen gisteren 21 doden en ten minste 129 gewonden. Hierdoor kwam het totale dodencijfer in een week van bloedig treffen tussen volgelingen van Zulu-Chief Mangosuthu Buthelezi en aanhangers van het ANC boven de tweehonderd. Meer dan 1500 mensen gewond. Voor Zuid-Afrika is dit de meest gewelddadige week in de geschiedenis.

Mandela had gisteren ook een ontmoeting met de minister van justitie Adriaan Vlok en commissaris van politie generaal Johan van der Merwe die overeenkwamen een 'vredesforum' in te stellen om te proberen de crisis in de zwarte woonoorden te bezweren. Het forum, dat is samengesteld uit leden van de politie, het ANC, Buthelezi's Inkatha-beweging en andere zwarte organisaties, zou vandaag de eerste vergadering hebben in Soweto.

De gevechten in Soweto braken gistermorgen uit, slechts een paar uur nadat de gevechten in een groepje woonoorden ten zuidoosten van Johannesburg wat afnamen. Ongeveer 300 gewapende Zulu's vielen een forensentrein aan op een station in Soweto.