Bond verkoopt bierbelangen

WELLINGTON, 17 aug. De Nieuw-Zeelandse bierbrouwer Lion Nathan heeft overeenstemming bereikt met het noodlijdende Australische Bond-imperium over de verkoop van de helft van Bonds bierbelangen. De andere helft gaat naar het Australische Bell Resorces, waarin Bond Corporation Holdings een minderheidsbelang heeft. Het akkoord verhoogt de kans dat het door een schuld van bijna 10 miljard gulden geplaagde Bond-concern alsnog ter elfde ure van de ondergang wordt gered.

De verkoop betekent ook dat de kans groot is dat Alan Bond nu daadwerkelijk zal aftreden als voorzitter van Bond Corporation Holdings. De self-made magnaat, die opklom van een bestaan als reclamebordenschilder tot een van de machtigste Australische zakenlieden, zou daarmee een vorige maand in Londen gedane belofte inlossen. Alan Bond verklaarde toen te zullen aftreden als dat de verkoop van de belangrijkste melkkoe van de Holdings-maatschappij mogelijk zou maken. Aan een andere voorwaarde, een moratorium op rente- en aflossingsbetalingen, is echter nog niet voldaan.

De prijs van een half miljard gulden die Lion Nathan betaalt ligt zo'n 150 miljoen gulden onder een vorig jaar gedaan bod. Lion lijkt dus te profiteren van Bonds precaire financiele positie. Waarnemers wijzen er op dat het aandeel van Bonds bier in de Australische markt drastisch is teruggelopen. Concurrent Elders, met topmerk Fosters, profiteerde van Bonds terugval. Dit ondanks de oproep van Alan Bond aan de Australische bierdrinkers om zijn bedrijf te redden door een grotere consumptie van bier dat door zijn brouwerijen werd geproduceerd.

De langgekoesterde droom van Lion op een stevige greep op de Australische biermarkt werd mogelijk door het aanbod van de Nieuw-Zeelanders om Bond Brewing zo'n 500 miljoen gulden beschikbaar te stellen. Met dat bedrag kunnen nu nog in Amerikaanse handen verblijvende obligaties worden teruggekocht.

De Amerikaanse obligatiehouders aanvaardden een aanbod van hun waardepapieren afstand te doen voor zeventig procent van de nominale waarde. Eerdere en lagere aanbiedingen van Bond werden door de Amerikanen afgeslagen. Zij kozen nu eieren voor hun geld in de wetenschap dat een eventueel faillissement van Bond Brewing voor hen een veel lager rendement zal betekenen.

De Nieuw-Zeelandse financiele pers meldde vandaag dat een andere schuldeiser van Bond, de National Australia Bank, eveneens overweegt een faillissementsaanvraag te zullen uitstellen, zodat de verkoop van de bierbrouwerijen doorgang kan vinden.

In de joint venture met Bell zal Lion vanwege de ervaring op marketing-gebied een leidende rol mogen spelen. Het bedrijf zal de directeur van de nieuwe onderneming benoemen en krijgt ook volledige zeggenschap over managementzaken. Lion zal echter geen directe concurrentie met de Australische brouwerijen aangaan door de verkoop van Nieuw-Zeelandse biermerken op de Australische markt.

Een uitzondering wordt echter gemaakt voor Lions vlaggeschip, Steinlager. Dit brouwsel, dat volgens in Nieuw-Zeeland wonende Nederlandse kenners kwalitatief niet voor Heineken onderdoet, zal wel aan de dorstige Australiers mogen worden aangeboden. Het merk heeft inmiddels al zijn voorzichtige entree op de Australische markt gemaakt. Australie kan nu door Lion worden gebruikt als een springplank naar wereldwijde verovering.

De nieuwe brouwerij wordt het grootste drankenbedrijf in Oceanie. Om de kater voor de trotse Australische drinkers te beperken zullen zij echter nauwelijks geconfronteerd worden met een Nieuw-Zeelandse hoofdrol in hun bierproduktie. De nieuwe naam van het bedrijf wordt waarschijnlijk 'Australian Breweries'.

    • Hans van Kregten