Betoging in Peru tegen prijsbeleid

LIMA, 17 aug. Een door twee vakbonden bijeengeroepen demonstratie gisteren in het centrum van Lima tegen het economische beleid van de Peruaanse president, Alberto Fujimori, is voor de organisatoren op een mislukking uitgelopen. Slechts een paar honderd mensen namen deel aan de betoging, die door de politie wegens de noodtoestand was verboden.

De politie greep in met traangas om de betogers te verspreiden. In schermutselingen die daar op volgden zouden zeker dertig mensen gewond zijn geraakt. Volgens sommige berichten zijn tweehonderd demonstranten aangehouden. Woensdag demonstreerden nog zo'n drieduizend vrouwen uit de arme wijken van Lima tegen drastische prijsverhogingen.

Secretaris-generaal Perez de Cuellar van de Verenigde Naties heeft gisteren in Lima noodhulp van de VN ter waarde van tweehonderd miljoen dollar toegezegd aan zijn vaderland Peru. De hulp zal de komende vijf jaar via organisaties zoals het kinderfonds UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO worden verstrekt. Het gaat hierbij om leningen die niet hoeven te worden terugbetaald.

Op 8 augustus kondigde premier en minister van economische zaken Juan Carlos Hurtado Miller drastische verhogingen van de prijzen van primaire levensbehoeften en brandstoffen aan. Hierop volgden plunderingen en protestacties in vooral de arme wijken van de hoofdstad Lima, maar ook in andere Peruaanse steden. (Reuter, AP, AFP)