Verwoest Odeon wordt gerestaureerd

AMSTERDAM, 16 aug. Het gebouw Odeon aan het Singel in Amsterdam dat gisteren door een felle brand grotendeels in de as werd gelegd wordt zo veel mogelijk in authentieke staat teruggebracht. Het zal daarna waarschijnlijk aan dezelfde exploitanten worden verhuurd met dezelfde bestemming als voorheen. Dit zegt de eigenaar van het gebouw, W. Endstra.

Endstra schat de schade, door de verzekering gedekt, op ongeveer vier miljoen gulden. De monumentale gevel, die zodanig is gestut dat er geen gevaar meer dreigt voor instorting, blijft behouden. 'Bijna alles aan Odeon is bijzonder. Gelukkig is er nog iets van over. Maar vanuit de muziekzaal, de mooiste die er was, zie je de sterrenhemel. Dat is erg spijtig', aldus Endstra. De rijke ornamenten zijn totaal verloren gegaan. De plafondschilderingen op de lagere verdiepingen zijn aangetast door water- en roetschade, maar nog wel te redden.

Voor de restauratie is veel vakmanschap nodig en Endstra vraagt zich bezorgd af of die nog wel aanwezig is. Vanuit Monumentenzorg zal men alle medewerking geven, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Niet bekend