Traangas maakt einde aan betoging in Lima

LIMA, 16 aug. De politie in Lima heeft gisteren een demonstratie van zo'n drieduizend vrouwen voor het nationale paleis in het centrum van de hoofdstad met traangas beeindigd. De vrouwen, afkomstig uit de arme wijken van Lima, riepen leuzen tegen het economische 'schokplan' van president Alberto Fujimori en eisten voedsel, melk, water en medicijnen. In het kader van het schokplan zijn vorige week de prijzen van primaire levensbehoeften en brandstoffen in Peru drastisch verhoogd.

Twee machtige linkse vakbonden in Peru hebben voor vandaag een grote betoging in het centrum van Lima uitgeroepen, ondanks een decreet van het leger dat demonstraties vrijwel verbiedt. Krachtens de noodtoestand die voor Lima en de meeste andere departementen van Peru geldt heeft het leger verreikende bevoegdheden gekregen en is een groot aantal burgerrechten opgeschort. De betoging van vandaag is een initiatief van de grote communistische vakbond en een door de voormalige regeringspartij APRA gedomineerde kleinere bond.

Ondanks gewelddadige reacties op het schokplan en een golf aanslagen door de twee in Peru actieve guerrillabewegingen, Sendero Luminoso ('Lichtend Pad') en MRTA, lijken de maatregelen van de regering-Fujimori hun eerste vruchten af te werpen. Volgens economen in Lima stijgt de inflatie, die vorige maand nog 63 procent bedroeg, niet langer meer.

Secretaris-generaal Javier Perez de Cuellar van de Verenigde Naties heeft tijdens zijn bezoek deze week aan zijn vaderland Peru noodhulp voor de bedreigde Peruaanse economie toegezegd. Details over de hulp zouden vandaag worden bekendgemaakt. Perez de Cuellar sluit vandaag zijn bezoek aan Peru af.

Intussen heeft het Peruaanse parlement besloten een enquetecommissie in te stellen die het gedrag van oud-president Alan Garcia (APRA) ten tijde van zijn presidentschap moet onderzoeken. Garcia wordt er door partijen van links en rechts van beschuldigd zich op oneigenlijke wijze te hebben verrijkt. Het gaat vooral om de aanschaf van onroerend goed. Maar ook het op bloedige wijze neerslaan van een gevangenisopstand in 1986 zal worden onderzocht. Bij die gelegenheid kwamen driehonderd gevangenen voor het merendeel leden van Sendero Luminoso om het leven nadat het leger het gebouw had bestormd. (AP, Reuter, DPA, AFP)