Shell wijst eis loontoeslag voor zeelieden in de Golf af

ROTTERDAM, 16 aug. Shell Tankers Rotterdam wijst het verzoek af dat de Federatie van werknemersorganisaties in de zeescheepvaart (FWZ) gisteren deed om de Golfregio aan te wijzen als oorlogsgebied. 'De situatie in de Golf is kalm en er is geen sprake van oorlogshandelingen tegen neutrale schepen', aldus woordvoerder N. Obolonsky.

Drie schepen van de Rotterdamse reder zijn in of op weg naar de Perzische Golf. Samen hebben ze ongeveer vijfenzestig bemanningsleden aan boord. Aanwijzing tot oorlogsgebied zou betekenen dat zij recht krijgen op een toeslag van honderd procent op hun loon. Dat is in hun collectieve arbeidsovereenkomst geregeld.

Shell Tankers noemt aanwijzing van de Golfregio als oorlogsgebied voorbarig. Het bedrijf schaart zich daarmee achter het standpunt van de Nederlandse redersverenigingen, die er op hebben gewezen dat de overheid de koopvaardij niet heeft geadviseerd de Golf te mijden. Daarnaast pleegt Shell Tankers in dit soort kwesties, aldus Obolonsky, de opstelling te volgen van Shell International Maritime (die het beleid van de nationale Shell-vloten coordineert) en het overkoepelende orgaan van de Britse reders (de Nation Maritime Board). Beide beschouwen de Golf op dit moment niet als oorlogsgebied.

De FWZ vindt de opstelling van de reders tweeslachtig. 'Direct na de annexatie van Koeweit hebben de verzekeringsmaatschappijen de premies voor schepen in de Golf verhoogd. Daar hoor je de reders niet over, maar als wij om een risico-toeslag voor de werknemers vragen, geven ze niet thuis', zegt FWZ-woordvoerder E. Sarton. De woordvoerder van Shell Tankers wijst er echter op dat de verzekeraars zich ook moeten indekken tegen toekomstige risico's, terwijl voor het al dan niet uitkeren van een oorlogstoeslag aan zeelieden de actuele situatie de doorslag geeft.