Saoediers leveren olie aan Q-8

ROTTERDAM, 16 aug. Saoedi-Arabie vermindert de export van ruwe olie naar Japan en enkele andere landen om de raffinaderijen van Koeweit (Kuweit Petroleum International - KPI) in Nederland, Denemarken en Italie te bevoorraden. Volgens goed geinformeerde bronnen in de olie-industrie heeft de Saoedische staatsoliemaatschappij een 'vriendschappelijke overeenkomst' met KPI gesloten. Deze overeenkomst sluit aan bij het streven van de Amerikaanse president Bush en de Westeuropese regeringen om de bezittingen van Koeweit in het buitenland te beschermen. De raffinaderijen van KPI hebben nog voor enige tijd voorraden ruwe olie uit Koeweit, maar binnenkort worden ze afhankelijk van olie die op de wereldmarkt gekocht zou moeten worden. Saoedi-Arabie heeft een aantal Japanse ondernemingen vanochtend laten weten dat de leveranties van ruwe olie naar dit land met 16 procent worden verminderd.

Olie uit Alaska

Volgens het persbureau Associated Press wil de Amerikaanse regering gebruik maken van de Golfcrisis en de sterk verhoogde brandstofprijzen om plannen voor het aanboren van nieuwe olievelden in natuurgebieden in Alaska door te zetten. Ook zou het Witte Huis overwegen om de beslissing van president Bush tot uitstel van de oliewinning voor de kusten van Californie en andere staten, terug te draaien. Bush besloot zes weken geleden dat er in een groot aantal kustgebieden de eerste zes tot tien jaar niet meer naar olie geboord mag worden om het zeemilieu te beschermen.