Philips viert eeuwfeest sober, zonder publiek

ROTTERDAM, 16 aug. Philips heeft besloten publieke festiviteiten naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het bedrijf te schrappen. Gezien de moeilijkheden binnen het concern worden de festiviteiten soberder dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dat heeft Philips-woordvoerder J. van Schagen gisteren gezegd.

De Eindhovense multinational bestaat in 1991 honderd jaar. Volgens de plannen zouden er onder meer popconcerten en straatfestivals plaatshebben om het jubileum te vieren. Het eeuwfeest zou enkele 'tientallen miljoenen guldens' hebben gekost. Begin juli maakte president J. Timmer van Philips bekend dat de verliezen over 1990 twee miljard gulden zullen bedragen en dat er 10.000 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen door reorganisaties. 'Gezien de situatie van het concern vindt Philips het niet passend geld uit te geven aan dergelijke festiviteiten', aldus woordvoerder Van Schagen. Onlangs werd er al een uit drie personen bestaand 'centennialburo' opgericht dat alle activiteiten met betrekking tot het jubileum zal coordineren. Het is niet ondenkbaar dat het bureau met minder mensen verder zal gaan, aldus van Schagen.

Philips heeft volgens hem nog niemand gecontracteerd voor de festiviteiten, wel had het bedrijf al ver gevorderde plannen en werden er besprekingen gevoerd met artiesten en organisaties. Bij het 75-jarig bestaan, in 1966, bouwde Philips het Evoluon, waarin een doorlopende tentoonstelling werd gehouden van ontwikkelingen op technisch gebied. Het Evoluon is vorig jaar gesloten voor het publiek. Momenteel wordt het verbouwt. Philips zal het daarna alleen nog gebruiken voor ontvangsten en dergelijke.