Onrust in Kenia na dood aartsbisschop

NAIROBI, 16 aug. De Keniaanse president Daniel arap Moi heeft gisteren de bevolking van Kenia opgeroepen tot 'kalmte en eenheid' na de onrust die de plotselinge dood van de anglicaanse bisschop Alexander Muge heeft veroorzaakt.

Muge, een uitgesproken criticus van het Keniaanse politieke bestel, kwam dinsdagmiddag onder verdachte omstandigheden bij een auto-ongeluk om het leven. President Moi zei gisteren diep geschokt te zijn door Muges dood en met ongeloof het nieuws te hebben vernomen. De Keniaanse minister van van arbeid, Peter Okondo, had Muge in het weekeinde met de dood bedreigd. Muge stuurde vorige week een memorandum aan het speciale comite van de regerende partij KANU, dat deze maand door het land reist en de politieke wensen van burgers inventariseert.

De bisschop lanceerde een scherpe aanval op, wat hij noemde, de kliek ministers rondom president Moi. Hij veroordeelde in felle termen corruptie en machtsmisbruik door politici. Moi gaf Muge de volgende dag een berisping voor diens kritiek.

Minister Okondo ging daarop een stapje verder. Hij waarschuwde Muge ooit voet te zetten in zijn kiesdistrict bij Busia, en dreigde dat hij het district niet levend zou verlaten wanneer de bisschop dit wel zou doen. Muge ging op de uitdaging in en kondigde aan dinsdag naar Busia te zullen reizen.

Een grote menigte wachtte hem daar op. Omringd door honderden juichende omstanders liep hij door het stadje aan de Oegandees-Keniaanse grens en hield vervolgens een mis in de openlucht. Opnieuw veroordeelde hij de corruptie en zei hij dat zij die zich hieraan schuldig maken, kennelijk van officiele zijde worden beschermd. Hij riep op tot de ontbinding van het parlement omdat er verkiezingsfraude zou zijn gepleegd. Muge triomfeerde, Okondo's banvloek bleek bluf.

Maar op de terugreis na zijn zegetocht door Busia, op circa zestig kilometer van zijn woonplaats Eldoret, verloor een tegemoetkomende vrachtwagenchauffeur op een steile heuvel de macht over het stuur, raakte een andere auto en botste frontaal op de wagen van Muge. De bisschop moet op slag dood zijn geweest. De Keniaanse natie reageerde vol ongeloof op het ongeluk en leek gisteren in een schoktoestand verkeren. Het dagblad The Standard schreef dat dit voor Kenia een smartelijke tijd is. De krant waarschuwde voor mensen die irrationeel kunnen reageren op Muges dood en dat speculaties en geruchten gevaarlijk zijn.

De 44-jarige Muge verkreeg faam door zijn bijtende kritiek op zowel het politiek als het kerkelijk bestel. Hij deinsde er niet voor terug zelfs president Moi van repliek te dienen. Kerkleiders verweet hij onderscheid naar stammen te maken in hun benoemingen.