Non-stop muziek op popfestival Maasvlakte

ROTTERDAM, 16 aug. Rotterdam krijgt deze week ter gelegenheid van zijn 650-jarig bestaan toch nog een echt muziekfeest(je): Kartoga 1890. Gistermiddag heeft de gemeente Rotterdam een vergunning afgegeven voor dit festijn, waarop dertig popgroepen tussen vrijdagavond zeven uur en zaterdagavond negen uur zullen optreden.

Het initiatief voor dit 'alternatieve' popfestival op de Maasvlakte ontstond enkele weken geleden bij een groep Rotterdammers die discussieerden over tot nu toe mislukte pogingen in de jarige stad om iets van het jubileum te maken. Toen daarbij de mislukte plannen voor het popfestival Carthago ter sprake kwamen, ontstond het idee om een alternatief muziekfeest te organiseren. In korte tijd werden sponsors gevonden, werd met hun financiele hulp een muziekinstallatie gehuurd en zijn er mobiele toiletten geplaatst. Bovendien is een tankwagen met water beschikbaar.

Onder de bands die volgens een van de organisatoren, Jolanda Graute, non-stop zullen optreden bevinden zich de psychedelische funk-groep Mannice uit de VS, het Estse gezelschap Ne Zhdali (zigeunermuziek) en de band Barthi uit Australie, die voornamelijk op zelfgebouwde en aboriginal-instrumenten speelt. Uit eigen land treden onder meer op: Sturm und Drang, de Ramona's, Bat Attack, Bill Schiksal, The Nozems, Hi Ho Silver en The Real Pittbull Believers From Outer Space Third Generation Part IV. De Rotterdamse politie, die voorlopig uitgaat van vijfduizend bezoekers, zal tien man inzetten bij de Maasvlakte en zal de route naar het terrein met borden aangeven. De organisatoren hebben een beperkte pendeldienst tussen metrostation Spijkenisse en het popfestival geregeld. Bij het festivalterrein, waar ook een kramenmarkt zal verrijzen, is gelegenheid tot kamperen.

Het gratis festival wordt gehouden aan het einde van de Europaweg op de Maasvlakte bij het zogenoemde Slag Vuurtoren.