Markten wachten op nieuws uit Witte Huis

ROTTERDAM, 16 aug De internationale financiele markten hielden rond het middaguur een oog op mogelijk nieuws uit het Witte Huis, waar president Bush zich voorbereidde op de ontmoeting met de Jordaanse koning Hussein en hielden met het andere uitkijk naar nieuwe cijfers over de Amerikaanse economie. Gehandeld werd er weinig. De dollar steeg een beetje, goud daalde in Londen maar won in Zurich en de olieprijs steeg wederom met 40 dollarcent tot 26,70 dollar voor een vat Noordzee-olie, Brent. Een vleugje optimisme was te danken aan de stijging van het Nikkei-gemiddelde van 225 belangrijke aandelen met twee procent.

De dollar beleefde gisteren een zwarte dag op de Europese valutamarkten met nieuwe historische dieptepunten. In New York werd daar gisteravond onmiddellijk van geprofiteerd door snel in te kopen, waardoor de dollar weer een heel klein beetje opkrabbelde. Ten opzichte van de D-mark won de dollar een halve pfennig.

Goud opende in Londen op 402,25 dollar per ounce (31,1 gram), vergeleken met een slotprijs van 401,20, vervolgens werd de prijs vastgesteld op 399,25. Oliehandelaren lieten zich vooral leiden door de harde woorden van president Bush tijdens zijn rede bij het Pentagon gisteren. Volgens oliehandelaren maakte die toespraak eens te meer duidelijk hoe dicht de crisis in het Midden-Oosten is genaderd tot een gewapend conflict.

De effectenbeurzen moesten wachten op de nieuwe cijfers over de Amerikaanse gezins-consumptie, die later op de dag gepubliceerd worden.