Mariniers met Belgen mee naar Golf

ROTTERDAM, 16 aug. Tien Nederlandse mariniers bewapend met Stinger luchtverdedigingsraketten zullen meevaren op de twee Belgische mijnenvegers als die naar de Golf gaan. 'Belgie heeft een verzoek daartoe ingediend en Nederland heeft daar geen problemen mee', zo zei een marine-woordvoerder vanmiddag.

De Stinger-schutters worden uitgeleend omdat Belgie zelf niet over dit wapen beschikt en de mijnenvegers geen verdediging hebben tegen vijandelijke vliegtuigen.

De Belgische regering heeft besloten twee mijnenvegers en een bevoorradingsschip naar de Middellandse zee te sturen. Maar over een inzet in de Golf is nog niet beslist. Pas als de Belgische schepen daadwerkelijk naar het crisisgebied gaan, zullen de Nederlandse mariniers aan boord komen, aldus de marine-woordvoerder. De Nederlanders staan dan net als drie jaar geleden onder Belgisch commando.

In 1987, tijdens de oorlg tussen Irak en Iran, zijn ook tien Nederlandse mariniers met Stingers op Belgische mijnenvegers naar de Golf geweest. Met de Stinger kunnen vanaf de schouder raketten worden afgevuurd.