Marinepersoneel ontvangt toeslag voor werk in de Golf

DEN HAAG, 16 aug. De opvarenden van de twee Nederlandse fregatten die maandag naar het Golf-gebied uitvaren krijgen tussen de vijftienhonderd en tweeduizend gulden netto toeslag per maand. Zij vertrekken voor de duur van minimaal vier maanden. Het betekent voor een groot deel van het personeel een toeslag van zeventig procent op hun loon.

De 360 bemanningsleden krijgen geen gevarengeld maar een vaartoelage en een regionale toelage. Met het uitvaren van de twee schepen is een bedrag 3,5 miljoen gulden per maand gemoeid. Daar bovenop komt nog een eenmalige uitgave van een miljoen gulden. De tol in het Suez-kanaal bedraagt 600.000 gulden. Defensie verwacht dat de bemanning voor Kerstmis zal worden afgelost. Over de duur van de operatie is niets bekend. Overwogen wordt om op den duur ook een bevoorradingsschip de Zuiderkruis te sturen maar minister Ter Beek vindt die vraag nu niet aan de orde.

Slechts een dienstplichtige heeft zich voor de reis afgemeld omdat hij uitzicht heeft op een baan in de burgermaatschappij.