Jordanie: Wat hebt u tegen onze Bismarck?

AMMAN, 16 aug. Terwijl koning Hussein van Jordanie vandaag bij zijn oude vriend George Bush een nieuwe poging doet om begrip te vinden voor de benarde positie van zijn kleine staat, worden winkelruiten en auto's in de hoofdstad Amman gesierd door portretten van de Iraakse dictator Saddam Hussein.

Bij het bureau van het Jordaanse Volkscomite tot Steun aan de Strijd van het Volk van Irak melden zich nog steeds jongeren die bereid zijn met de wapens in de hand te sterven voor het Arabische ideaal, dat zij belichaamd zien in de heerser van het machtige buurland. Begin deze week waren er veertigduizend vrijwilligers genoteerd. Nu is het cijfer op verzoek van de regering geheim, zegt een woordvoerder.

Vanochtend meldden zich in het gebouw van de Vereniging van Hoger Opgeleid Personeel, waar het Comite zich heeft gevestigd, op zijn hoogst enkele tientallen recruten. De rijen waren er dan ook niet zo lang als die voor de Amerikaanse ambassade, waar visa en wie weet zelfs werkvergunningen voor de Verenigde Staten te krijgen zijn. Dat tekent de gespletenheid van Jordanie, waar Amerikaanse politieauto's door de straten rijden en populaire cafes Uncle Sam's heten, maar waar ook meer dan de helft van de bevolking van Palestijnse afkomst is en bereid een ieder blindelings te volgen die de strijd aanbindt met imperialisme en zionisme.

Op korte termijn is de grootste opgave voor de Jordaanse regering te voorkomen dat men mee moet doen aan de economische sancties die de Verenigde Naties tegen Irak hebben afgekondigd. Jordanie begrijpt dat het verplicht is de VN-resolutie uit te voeren, legde kroonprins Hassan, een jongere broer van de koning, gisteren nog eens uit aan de honderden, vooral Amerikaanse, verslaggevers die Amman dezer dagen bezet houden.

Pag.5: Vervolg

    • H. M. van den Brink