Iran opgetogen over late 'overwinning' in Golfoorlog met Irak

TEHERAN, 16 aug. Iran heeft gisteren de aankondiging van de Iraakse leider Saddam Hussein dat hij de Iraanse vredesvoorwaarden, met name betreffende de grensrivier de Shatt al-Arab, aanvaardt met groot enthousiasme begroet. 'Dit is de grootste overwinning uit de geschiedenis van de Islamitische Republiek Iran', verklaarde minister van buitenlandse zaken Ali Akbar Velayati. 'God zij dank, tien jaar nadat Irak zijn agressie richtte op Iran zien de mensen nu de vruchten van hun standvastigheid en hun verzet', stelde hij verder. Ook de door de regering gecontroleerde pers juichte over Saddams aanbod en oordeelde dat Iran hiermee de Golfoorlog uit de jaren 1980-88 alsnog heeft gewonnen.

Bronnen bij het Iraanse parlement zeiden vanmorgen echter dat Iran niet van plan is om de sancties van de Verenigde Naties tegen Irak nu op te geven. 'Iran zal zich niet onttrekken aan de VN-sancties, speciaal voor Irak. Dat zou neerkomen op economische zelfmoord (...)', stelde een van hen. Morgen zullen de eerste 2.000 Iraanse krijgsgevangenen aan Irak worden overgedragen. Irak heeft de Rode Halve Maan, de islamitische tegenhanger van het Rode Kruis, verzocht om hierbij te bemiddelen. De rest zal spoedig volgen. Volgens officiele gegevens zijn er nog 20.000 Iraanse gevangenen in Irak en 50.000 Irakezen in Iran. Waarnemers van de VN hebben echter steeds gezegd dat de werkelijke aantallen dichter bij de 30.000 en 70.000 liggen. Volgens de aankondiging van Saddam Hussein zullen Iraakse troepen morgen ook een begin maken met de terugtrekking uit de laatste Iraanse gebieden die nog onder hun controle staan.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Perez de Cuellar, die twee jaar geleden een belangrijke rol speelde bij het bewerkstelligen van de wapenstilstand tussen Irak en Iran, noemde Saddams aankondiging een 'belangrijke nieuwe ontwikkeling'.

(Reuter, AFP)