In Z-Afrika al 150 doden; strijd slaat over naar Soweto

JOHANNESBURG, 16 aug. Sinds gisteravond proberen troepen de orde te herstellen in drie dichtbevolkte woonoorden ten zuidoosten van Johannesburg, waar gevechten tussen elkaar bestrijdende zwarte groepen een spoor van verwoesting en ten minste 150 doden hebben achtergelaten. De onrust sloeg vanochtend over naar Soweto. Daar vielen vanochtend zeker vier doden.

Het is het ergste bloedbad in Zuid-Afrika sinds vele jaren. Een woordvoerder van de politie, Eugene Opperman, bevestigde het aantal doden en schatte het aantal mensen dat gewond was geraakt tijdens de gevechten, die zondagavond begonnen, maar die gisteren een climax bereikten, op duizend.

De oorzaak van de gevechten blijft onduidelijk. Volgens de politie is het een stammenoorlog tussen leden van de Zulu- en de Xhosa-stam, maar de leiders van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en verwante organisaties zien er een uitbreiding in van de zwarte burgeroorlog in de provincie Natal tussen hun aanhangers en de aanhangers van de Inkatha-beweging van Zulu-Chief Mangosuthu Buthelezi.

Tijdens een persconferentie in Johannesburg beschuldigde Chris Dhlamini, vice-voorzitter van de belangrijkste vakbondsfederatie van het land, Cosatu een bondgenoot van het ANC Inkatha ervan 'een georganiseerde campagne te lanceren om de strijd in Natal uit te breiden naar woonoorden in Transvaal teneinde een belangrijker rol te krijgen in de politieke arena'.

Het hoofd van de inlichtingendienst van het ANC, Pallo Jordan, beschuldigde de politie van hulp aan 'Inkatha-burgerwachten'. President De Klerk, zo zei Jordan, heeft de politie niet onder controle.

Jordan zei dat het geweld en de rol van de politie een negatieve invloed hebben op het onderhandelingsproces tussen de regering en het ANC, maar onderstreepte dat het ANC nog steeds veel belang hecht aan de onderhandelingen. Volgens ANC-kringen zal de vice-voorzitter van het ANC, Nelson Mandela, vandaag proberen een ontmoeting met De Klerk te hebben om over de crisis te spreken.

In een verklaring, uitgegeven in zijn hoofdkwartier in Ulundi in de provincie Natal, ontkende Buthelezi dat Inkatha het geweld, dat hij zei te verafschuwen, aanwakkert en riep hij de zwarte leiders op om samen te komen voor vredesbesprekingen.

Pag.4: Vervolg

Hoge kosten

    • Allister Sparks