Hoogovens favoriet op rommelig Damrak

AMSTERDAM, 16 aug. Op een stuurloze Amsterdamse beurs was Hoogovens favoriet, nadat gistermiddag de halfjaarcijfers bekend waren gemaakt.

Tokio moest vandaag een deel van de winst die gisteren werd gemaakt inleveren. New York sloot gisteren een fractie hoger. AMSTERDAM Op een ietwat rommelige markt waren de aandelen Hoogovens vandaag in trek. De weliswaar lagere halfjaarcijfers lagen aan de bovenkant van de verwachtingen die analysten hadden, en ook de vooruitzichten vielen de beurs mee. De koers schoot dan ook sterk omhoog. Het sombere verwachtingspatroon was doorbroken en velen gingen driftig over tot dekkingsaankopen. Zo kon het gebeuren dat lagere cijfers werden 'beloond' met een koerswinst van fl.5,20 op fl.62 nadat eerder op de ochtend zelfs even fl. 63 was betaald. Hiermee liep het metaalfonds in het voetspoor van andere fondsen die deze week winstdalingen bekendmaakten. Zoals DSM, dat gisteren een groot deel van het interimdividend al wist in te halen, en PolyGram, dat zich vandaag op ruim fl.34 goed wist te handhaven. Als oorzaak vanr deze ontwikkelingen noemen handelaren de als gevolg van nog somberder verwachtingen en natuurlijk de Golfcrisis ver gezonken koersen.

Anders was het gesteld met het parallelmarktfonds Weweler. De autoverenfabrikant meldde eerder een fors gedaalde winst en hoewel voor het tweede halfjaar enige verbetering wordt voorzien, moet voor 1990 toch met een lagere winst rekening worden gehouden. Hier was men de laatste dagen juist vooruitgelopen op een beter bericht, maar door de tegenvaller haastte men zich om zich van de stukken te ontdoen. Na een laatprijs van fl.70 werd later fl.63 betaald en dit betekende een daling met fl.10,50. De rest van de hoofdfondsen kon in de loop van de ochtend eerder ontstane verliezen enigszins goed maken waarbij de stemmingsindex rond het middaguur 0,3 punt lager stond op 107. Elders lag het havenfonds Pakhoed goed in de markt. De notering van Pakhoed steeg met ruim fl.2 tot fl.205,80. Stork konf 0,70 oplopen tot fl.52,20. Elders zag men in het algemeen kleine verliezen die geleidelijk wat werden gereduceerd.

Op de lokale markt was het bladstil. In dunne markten kwamen een paar opmerkelijke stijgers voor het voetlicht. Zo klom Schuttersveld fl.4,50 tot fl.51,50 en werd Wyers fl.4 hoger geprijsd op fl.45. Vereenigde Glas werd twee rijksdaalders duurder op fl.330. Voor KBB gaf men fl.1,20 meer op fl.96,50 terwijl de 10 procent cumulatief preferente stukken fl.2 meer opbrachten op fl.95. De obligatiemarkt was zeer stil met nauwelijks verschillen.

NEW YORK Evenals dinsdag heeft de effectenbeurs van New York gisteren een zeer kleine stijging laten zien. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig industriele fondsen steeg met 0,51 punt tot 2748,28 punten. Dinsdag bedroeg de stijging exact een punt. De omzet kwam uit op ongeveer 135 miljoen aandelen na 132 miljoen op de voorgaande dag.

De dollar stond tegen het einde van de handel op de wisselmarkt van New York op fl.1,7640. Daarmee bleef het nieuwe na-oorlogse record van fl.1,7580 dat in Amsterdam tot stand kwam, staan. Er waren geruchten dat de Amerikaanse centrale banken wellicht gaan intervenieren om de koers van de dollar op te vijzelen.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag bij een zeer kalme handel gedaald. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen sloot 562,68 punten of twee procent lager op 27.549,44. De daling was onder meer het gevolg van winstnemingen na de enorme stijging van het Nikkei-gemiddelde woensdag met 5,4 procent en arbitrage-activiteiten.

De omzet was met 300 miljoen aandelen rustig omdat veel handelaren even aan de zijlijn blijven toekijken in afwachting van verder substantieel nieuws uit het Midden-Oosten en van Japanse financiele cijfers die morgen bekend worden gemaakt.