Havel vraagt Mexico extra olie te leveren

MEXICO CITY, 16 aug. De Tsjechoslowaakse president, Vaclav Havel, heeft gisteren Mexico gevraagd extra olie aan zijn land te leveren. Havel brengt op uitnodiging van president Carlos Salinas de Gortari een tweedaags bezoek aan Mexico. Tsjechoslowakije, dat al zijn ruwe olie moet importeren, is zwaar getroffen door de olieboycot van Irak en Koeweit. 'Tsechoslowakije bevindt zich in een zeer moeilijke situatie', zei Havel tijdens een persconferentie.

Mexico is de op zeven na grootste olie-exporteur ter wereld. Havel wilde gisteren niet zeggen hoeveel olie zijn land aan Mexico zal vragen. Tsjechoslowakije importeert thans geen Mexicaanse olie, aldus een woordvoerster van de staatsoliemaatschappij Petroleos Mexicanos.

Mexico maakte vorige week bekend de olieproduktie van 1,2 miljoen barrels ruwe olie per dag op te zullen voeren met 100.000 barrels. Het grootste deel van deze extra produktie gaat naar Mexico's grootste klant, de Verenigde Staten.

Havel zei te beseffen dat de extra produktie van Mexico de oliebehoefte van Tsjechoslowakije niet kan dekken. Volgens de Tsjechoslowaakse president hebben ook andere landen interesse getoond in Mexicaanse olie. (Reuter)