Frituur- en braadvetten slecht voor cholesterol

ROTTERDAM, 16 aug. Enkele vetzuren in braad- en frituurvetten, de trans-onverzadigde vetzuren, hebben, ondanks het feit dat het onverzadigde vetzuren zijn, een negatieve invloed op het cholesterolgehalte. Ze zijn misschien nog wel slechter voor hart- en bloedvaten dan de verzadigde vetten in boter.

Plantaardige olien, zoals zonnebloem- en olijfolie, zijn te prefereren voor mensen die via hun voeding hun cholesterolgehalte willen verlagen. Die olien bevatten zogenaamde cis-onverzadigde vetzuren.

Deze gegevens mocht dr. R. P. Mensink van de vakgroep humane voeding van de Landbouwuniversiteit in Wageningen niet publiek maken tijdens zijn promotie op 23 maart van dit jaar. Alleen de beoordelaars in de promotiecommissie hadden een compleet exemplaar van het proefschrift.

De hele procedure was opgezet om publikatie in het gezaghebbende Amerikaanse medische tijdschrift The New England Journal of Medicine niet in gevaar te brengen. De redactie accepteert alleen onderzoeksresultaten die niet al eerder zijn gepubliceerd. De aflevering met de studie van Mensink en zijn promotor prof. dr. M. B. Katan is vandaag verschenen.

Niet bekend

Mensink onderzocht de verschillen in cholesterolgehalten in het bloed van 59 mensen die in willekeurige volgorde drie weken een dieet met verzadigde vetzuren, met trans-onverzadigde en met cis-onverzadigde vetzuren van een bepaald type kregen. Onderzocht werden twee typen cholesterol, het HDL en LDL. Om het risico op hartziekten te verlagen moet het LDL-gehalte omlaag en het HDL-gehalte waarschijnlijk omhoog. Na het trans-vetzuurdieet was het HDL-gehalte het laagst en het LDL-gehalte was ongeveer gelijk aan dat na het dieet met verzadigde vetzuren. Het cis-dieet kwam er het gunstigst uit.