Bush overweegt inzetten reservisten; Mogelijkheid totonderhandelen afgesneden

NEW YORK, 16 aug. De Amerikaanse president George Bush overweegt voor het eerst sinds de Vietnam-oorlog reservisten op te roepen in verband met de crisis in de Golf. Dat hebben bronnen bij het Pentagon gisteren gezegd.

Bush sneed gisteren iedere mogelijkheid van onderhandelingen met Irak af door te herhalen dat de VS met niets minder genoegen zullen nemen dan de 'onmiddellijke, complete en onvoorwaardelijke terugtrekking van alle Iraakse troepen uit Koeweit, en herstel van de legitieme regering.' De opmerkingen van de president, tijdens een korte toespraak op het Amerikaanse ministerie van defensie, leken niet alleen bedoeld voor de Iraakse president Saddam Hussein maar ook voor koning Hussein van Jordanie, die in de Verenigde Staten is en vandaag met Bush zou praten in diens vakantieverblijf Kennebunkport in Maine.

De laatste keer dat reservisten werden opgeroepen was in 1968 tijdens de Vietnamoorlog. Deze keer zou Bush 50.000 tot 60.000 reserve-soldaten willen oproepen, die zich zouden moeten bezighouden met taken als communicatie, medische hulp, transport en civiele contacten.

Koning Hussein wil zich volgens persberichten uit Jordanie opwerpen als bemiddelaar en hij zou een brief bij zich hebben van Saddam. De opmerkingen van president Bush maken duidelijk dat hij in ieder geval op dit moment niets voelt voor onderhandelingen.

President Bush zei maandag al dat hij Jordanie economische of militaire steun zal geven als het de aanvoer van goederen naar Irak via de havenstad Aqaba en Jordaanse wegen verbiedt.

Washington hield gisteren ook op andere manieren de druk op de militaire en publicitaire ketel. De verscheping van soldaten en materieel ging onverminderd voort. Ook werd bekend dat de VS ongeveer 24 zogenoemde F-114 Stealth jachtvliegtuigen zullen sturen, de allernieuwste toestellen van de luchtmacht die vrijwel onzichtbaar zijn voor radar. Het vliegdekschip John F. Kennedy verliet gisteren Norfolk aan de oostkust van de VS, op weg naar de Middellandse Zee. In Jordanie zijn vandaag ongeveer 7.000 buitenlanders uit Irak aangekomen en onder hen bevonden zich ook drie Britten, twee Amerikanen en een Fransman. Het waren de eerste Westerlingen die vanuit Irak arriveerden sinds zaterdag. Verder bestond de groep onder anderen uit 4.000 Egyptenaren en 650 Indiers.

Pag.5: Vervolg

    • Michiel Bicker Caarten