Bedrijf mist order door inval in Koeweit

ROTTERDAM, 16 aug. Voor het Nederlandse ingenieursbureau Fugro McClelland kwam de Iraakse inval in Koeweit wel heel ongelukkig. Het bedrijf stond op het punt met de Koeweitse overheid twee belangrijke contracten te tekenen met een totale waarde van 6 tot 8 miljoen gulden. 'We moeten Koeweit intern helaas nu even vergeten', zo vertelde president-directeur ir. G. J. Kramer vanochtend.

De man van Fugro die het contract zou tekenen stond op het punt in het vliegtuig te stappen naar Koeweit, toen de oorlog uitbrak. 'Hij zou de volgende dag tekenen.' Fugro McClelland heeft met de Koeweiti's een jaar onderhandeld over de order. De opdracht betreft de technische voorbereidingen en funderingsontwerpen voor een brug en een tunnel Koeweit-stad naar nabij gelegen eilandjes voor de kust. Beide opdrachten zouden in samenwerking met een lokale partner zijn uitgewerkt. 'Het is heel vervelend dat we het geld nu kwijt zijn, maar je moet maar denken, als je voorbereidingen treft om een opdracht in de wacht te slepen en je krijgt de opdracht niet, ben je je geld ook kwijt', aldus president-directeur Kramer.

Fugro had op het moment van de inval geen Europese werknemers in Koeweit zitten. Wel heeft het bedrijf enkele expatriates in Saoedi-Arabie, waar de Nederlandse ingenieurs regelmatig werkzaamheden uitvoeren, en ook in de Verenigde Aarabische Emiraten. Fugro ziet geen aanleiding zijn werknemers uit het Saoedische koninkrijk terug te halen. 'Elke dag arriveren er zo'n 10.000 Amerikaanse soldaten. Onze directeur daar voelt zich veilig.' Fugro-McClelland heeft zijn hoofdkantoor in Leidschendam en is naar eigen zeggen 's werelds grootste ingenieursbureau voor bodemonderzoek en funderings- en milieu-adviezen. Het bedrijf is gezamenlijk eigendom van het management en de Nederlandse bedrijven IHC Caland, Heidemij Nederland en de Maatschappij voor Industriele Projekten.