Aantal rokers sinds vorig jaar niet verder afgenomen

ROTTERDAM, 16 aug. Het aantal rokers in Nederland blijft vrijwel constant. Uit het gisteren verschenen jaarverslag van de Stichting Volksgezondheid en Roken blijkt dat vorig jaar, net als in 1988, 33 procent van de Nederlanders ouder dan vijftien jaar rookte. De dalende trend in het aantal rokers (in 1987 nog 37 procent) is daarmee tot stilstand gekomen.

Directeur R. de Jong van de stichting had een dergelijke ontwikkeling voorzien. Hij is eerder opgelucht dan teleurgesteld: 'Na de spectaculaire daling in 1988 vroegen wij ons af of het cijfer van 33 procent wel klopte. Het is een enorme opluchting te kunnen constateren dat inderdaad nog maar een derde van de Nederlanders rookt.' Nog meer voorlichting over het ongezonde aspect van roken en strengere regelgeving zullen er volgens De Jong toe leiden dat de doelstelling van de Wereldgezondheidsraad (twintig procent rokers in 2000) in Nederland gehaald zal worden. 'Het is niet zo dat de mensen die nu nog roken er door niets of niemand van af te brengen zijn. Uit onderzoek blijkt dat van de vier miljoen rokers meer dan de helft al eens een poging heeft gedaan om te stoppen', aldus De Jong. Hij verwacht veel van een totaal verbod op reclame voor tabak. Daarnaast zou het aantal verkooppunten van tabak flink verminderd moeten worden.

Bij het Voorlichtingsbureau Sigaretten en Shag is men blij dat het aantal rokers op het moment niet verder afneemt: 'Een groot succes van onze campagnes en een hart onder de riem van de rokers', aldus een woordvoerder.