Zweedse inflatie wakkert aan tot bijna 11 procent

ROTTERDAM, 15 aug. Zweden wordt opnieuw geplaagd door een stijgende inflatie. Het Zweedse centrale bureau voor de statistiek heeft gisteren bekendgemaakt dat in de maand juli de inflatie met een procentpunt is gestegen van 9,8 procent tot 10,8 procent. Dat is ruim twee keer zoveel als het gemiddelde in de OESO-landen. Volgens het bureau is de stijging hoofdzakelijk veroorzaakt door een stijging van de prijzen van levensmiddelen.

In februari van dit jaar kwam de sociaal-democratische regering van premier Ingvar Carlsson ten val na politieke onenigheid over een streng economisch beleid, gericht op het beteugelen van de inflatie. Ten tijde van de kabinetscrisis was de inflatie in Zweden ongeveer 8 procent. Economen verwachten nu voor de rest van het jaar een inflatie van 10 procent.

Het kabinet van Carlsson kwam ten val toen het onvoldoende politieke steun kon krijgen voor een economisch noodplan dat de inflatie op rond 8 procent moest houden. Het land werd wekenlang geteisterd door wilde stakingen die een groot deel van de economie bedreigden. De regering wilde een stakingsverbod afkondigen, evenals een loon- en prijsstop. De stijgende inflatie werd toen geweten aan een loongolf; in sommige industrieen werden loonsverhogingen van 30 procent geeist.