W-Duitse energie in DDR omstreden

BERLIJN, 15 aug. De gemeenten in de DDR willen invloed houden op de elektriciteitsvoorziening in hun land. Ze vinden dat die niet helemaal in handen mag komen van de grote Westduitse energieconcerns.

De ondertekening van een energieverdrag is daardoor uitgesteld. Een oplossing moet ruimschoots voor de winter worden gevonden, zo heeft een woordvoerder van de 'Treuhandanstalt' (belast met de privatisering van de staatsbedrijven in de DDR) gisteren bekendgemaakt.

De Westduitse energieconcerns RWE, Preussen Elektra en Bayernwerk zouden de opwekking en de distributie van elektriciteit in de DDR gaan verzorgen. Grote steden zouden nog centrales mogen bouwen met een vermogen van maximaal 50 megawatt en kleinere plaatsen centrales van maximaal tien megawatt.

De burgemeesters van 33 steden in de DDR hebben een brief gestuurd aan premier De Maiziere waarin zij schrijven dat deze bepaling niet strookt met de Oostduitse grondwet. Die verleent steden het recht op zelfbeschikking voor de energie- en watervoorziening.

Het was de bedoeling dat de drie Westduitse elektriciteitsreuzen een gezamenlijke onderneming zouden oprichten voor de opwekking en distributie van elektriciteit. Deze onderneming zou de activiteit van de bestaande elektriciteitsproducenten overnemen. Naar verluidt zouden de drie concerns ook tevreden zijn met een belang van 75 procent in de gezamenlijke onderneming. De overige 25 procent zou dan aan niet-Duitse ondernemingen moeten worden aangeboden. De 'Treuhandanstalt' heeft het aanbod van de concerns van de hand gewezen. (DPA) De'Treuhandanstalt' maakte gisteren bekend dat het aantal Oostduitse bedrijven dat om geld aanklopt is gedaald en het gevraagde bedrag nog maar de helft bedraagt van een maand geleden. In september is een verdere teruggang mogelijk met 20 tot 30 procent. De Oostduitse staatssecretaris Gunther Krause zei gisteren op een persconferentie in Berlijn dat de daling aantoont dat het herstructureringsproces begint te werken en dat volgend voorjaar de economische problemen in de DDR onder controle zullen zijn.