Verlanglijstje; opgedragen aan Kees Fens

In de Volkskrant van 4 augustus jl. publiceerde Kees Fens een dorst- en zonnesteek-bezwerend Verlanglijstje waarop zulke goed-vaderlandse titels voorkwamen als Sneeuw, De overwintering der Hollanders op Nova Zembla, Een winter aan zee, De ijsmuts van Prins Karel en Hoe wit kijkt een Eskimo. (Hij had er nog Het huisje aan de sloot, Breekwater, Een faun met kille horentjes en De donkere kamer van Damocles aan kunnen toevoegen.) Ik herinner me van Fens al eerder iets intens weemoedigs te hebben gelezen over zijn verlangen naar de winter, naar het seizoen van de korte dagen en van de tot thuisblijven nodende mist, naar de tijd van lezen, schrijven en studeren. Ik weet niet of de thermometer bij hem in de buurt inmiddels al is gedaald, maar misschien dat een kleine bijdrage uit het buitenland helpt.

Die Nibelungen Les caves du Vatican Memoires uit het souterrain Onderaardse reis van Claas Klim Twintigduizend mijlen onder zee A Cool Million Fruhlings Erwachen Der Nachsommer L'Annee derniere a Marienbad Le froid du soleil De Wolken De Kikkers The Shadowy Waters The Water-Babies Three Men in a Boat The Old Man and the Sea El molino de viento Gejaagd door de wind High Wind in Jamaica Wuthering Heights The Tempest Allegria dei Naufragi The Winter's Tale The Iceman cometh Le degre zero de l'ectriture The Snows of Kilimanjaro Deutschland, ein Wintermarchen De Goelag-archipel The Spy who came in from the Cold A Christmas Carol De Overjas Sneeuwwitje en de zeven dwergen In de schaduw van de bloeiende meisjes Alcools

    • Gerrit Komrij