Verdubbeling bekeuringen chauffeurs touringcars

DEN HAAG, 15 aug. Chauffeurs van touringcars maken ruim twee maal zoveel overtredingen als vorig jaar. Het gaat daarbij vooral om overschrijding van de rijtijden en het ontbreken van documenten, zoals een rijbewijs. Vorig jaar nog werd bij controles vijftien procent van de chauffeurs bekeurd. Nu is dat een op de drie.

Dat blijkt uit cijfers van de Rijksverkeersinspectie. Vooral chauffeurs die pendelen naar oorden aan de Middellandse Zee krijgen vaak bekeuringen. Een woordvoerder van het ministerie van verkeer en waterstaat zoekt de oorzaak van de verdubbeling in de sterke concurrentie onder de busbedrijven. Volgend jaar gaat de inspectie een nieuw systeem hanteren, dat neerkomt op steeds drie dagen achtereen een strenge controle. Daarmee hoopt de inspectie zicht te krijgen op bedrijven die stelselmatig de regels overtreden.

Ook de Verkeerscentrale Driebergen van de Rijkspolitie maakt zich ernstige zorgen over 'de groep tachtigers', die met regelmaat de snelheidslimiet overtreedt. Op de honderd-kilometervakken wordt gemiddeld bijna 88 kilometer per uur gereden. Op de vakken waar personenauto's 120 kilometer mogen rijden, loopt de snelheid bij vrachtwagens en bussen op naar gemiddeld 89,5 kilometer per uur.

Een woordvoerder van de verkeerscentrale zegt dat deze cijfers worden ontleend aan waarnemingen van Rijkswaterstaat. 'Er is geen uitsplitsing naar vrachtwagens, bussen of caravans. Maar in het algemeen rijden ze allemaal te hard. Dat is natuurlijk enigszins seizoengebonden. In de zomer zijn het de bussen, daarbuiten vooral vrachtwagens.'