Troepenmacht voor S-Arabie neemt snel toe

DUBAI, 15 aug. Het aantal buitenlandse militairen in Saoedi-Arabie dat het land moet verdedigen tegen een eventuele aanval van Irak groeit snel.

Het Amerikaanse ministerie van defensie maakte gisteren bekend dat inmiddels 26.000 Amerikanen posities hebben ingenomen, terwijl nog eens 45.000 anderen op komst zijn.

De Amerikanen hebben thans verder in totaal 49 marineschepen in de regio. Daarnaast groeit ook het aantal Franse oorlogsschepen in het gebied. De Britse regering maakte bekend dat ze nog drie bevoorradingsschepen en 150 man naar de Golf zal sturen.

Italie heeft gisteren gezegd dat het twee fregatten naar het oostelijke deel van de Middellandse Zee zal sturen om taken over te nemen van Amerikaanse schepen die naar de Golf zijn vertrokken. Niet uitgesloten is dat de schepen verder zullen varen naar de Golf. Een beslissing hieromtrent hangt af van het beraad van de West-Europese Unie (WEU) van volgende week dinsdag in Parijs.

De Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Gianni De Michelis, zei dat premier Giulio Andreotti ook een telefoongesprek had gehad met de Westduitse bondskanselier Helmut Kohl over een mogelijke Duitse bijdrage aan de marinemacht in de Golf. Ook de Duitsers zouden echter uitsluitend in WEU-verband willen opereren. Tot dusverre hebben de Duitsers, om constitutionele problemen te voorkomen, steeds geweigerd om buiten het gebied van de NAVO-staten aan militaire acties deel te nemen.

Ook de Arabische strijdmacht wordt omvangrijker. Behalve 3.000 Egyptische militairen die dit weekeinde arriveerden kwam gisteren ook een eenheid van 1.200 Marokkaanse militairen aan. Saoedische kranten meldden vandaag dat er op het ogenblik een Syrische delegatie in het land is om te spreken over de legering van Syrische militairen in Saoedi-Arabie. Diplomaten zeiden dat de eerste Syrische troepen intussen al zijn aangekomen.

The Washington Post bericht vandaag dat president Bush in het geheim nieuwe wapenleveranties ter waarde van een miljard dollar aan Egypte heeft goedgekeurd. Het zou vooral gaan om nieuwe F-16 gevechtsvliegtuigen en anti-tankraketten. (Reuter, UPI)