Surinaamse politie na week staking weer aan het werk

PARAMARIBO, 15 aug. De Surinaamse politie maakt vandaag gedeeltelijk een einde aan haar staking, die ruim een week geleden begon uit protest tegen de moord op inspecteur H. Gooding en de beschieting van het politiebureau in Paramaribo.

De agenten beginnen vandaag weer aan kantoordiensten overdag en aan enkele andere taken, zoals de begeleiding van crematies. Surveillancediensten worden voorlopig niet verricht, 's nachts blijven de wegen rondom de politiebureaus gebarricadeerd. De recherche zal vooralsnog alleen zeer ernstige misdaden onderzoeken.

De stap van de politiebond is een reactie op de instelling door de regering van een team dat toezicht houdt op het justitieel onderzoek naar de moord op Gooding. De eis van de bond dat aan het team ook internationale waarnemers worden toegevoegd heeft de regering afgewezen. De leden van de bond beslissen zondag definitief over voortzetting van de op 6 augustus begonnen staking.

Bondsvoorzitter J. Beck wilde gisteren op een bijeenkomst met de pers niet ingaan op uitspraken van legerbevelhebber Bouterse maandag. Bouterse beschuldigde de politie van corruptie en het forceren van een conflict met het leger. Hij stelde voor de politietop te ontvangen en in de nieuwe top een militair op te nemen.