Spanning in Kroatie door plannen Serviers

BELGRADO, 15 aug. In de Joegoslavische deelrepubliek Kroatie is de spanning gestegen als gevolg van het voornemen van de Servische minderheid zondag een referendum over haar autonomie op touw te zetten. Een deel van de Servische minderheid in Kroatie elf procent van de vijf miljoen zielen tellende bevolking streeft naar politieke en culturele autonomie. Haar leiders klagen over discriminatie van de kant van de Kroatische autoriteiten. De regering in Zagreb wil van een referendum echter niets weten en heeft geweigerd organisatorisch of financieel enige medewerking te verlenen. President Franjo Tudjman omschreef de voorgenomen volksstemming gisteren als 'een scenario voor de omverwerping van de regering van Kroatie en de uitroeping van Groot-Servie'.

De Serviers zouden het referendum misbruiken om Kroatie te destabiliseren en de centrum-rechtse regering van die republiek en die van Slovenie ten val te brengen. De Serviers in Kroatie zouden op het idee van een referendum zijn gebracht door Slobodan Milosevic, de president van Servie. Hij zou etnische conflicten tussen Kroaten en Serviers aanstoken in de hoop op een militair ingrijpen in Kroatie.

Een van de leiders van de Servische minderheid, Jovan Raskovic, dreigde gisteren het Joegoslavische leger te hulp te roepen als de Kroaten pogingen ondernemen het referendum te verhinderen. 'We zijn Joegoslavische burgers en het nationale Joegoslavische leger is er om de burgers te beschermen', aldus Raskovic. 'We zullen een beroep doen op het leger en de wereld vertellen hoe we worden behandeld.'

Het leger kan overigens pas ingrijpen als het federale staatspresidium, het collectieve staatshoofd van Joegoslavie, tot de conclusie komt dat etnische conflicten kunnen escaleren.

De Kroatische premier, Stipe Mesic, zei dat Kroatie 'met alle wettige middelen' zal verhinderen dat de Serviers autonomie krijgen. (AP)