Rotterdam breekt samenwerking bij automatisering af

ROTTERDAM, 15 aug. Burgemeester en wethouders van Rotterdam hebben gisteren besloten een eind te maken aan de samenwerking met Den Haag en Amsterdam om een nieuw geautomatiseerd gemeentelijk bevolkingssysteem op te zetten. Dat nieuwe systeem wordt veel duurder dan twee jaar geleden werd begroot en laat bovendien te lang op zich wachten.

Rotterdam schakelt nu over op een systeem met een mini-computer. Volgens loco-burgemeester dr. J. M. Linthorst is er inmiddels wel vijf miljoen gulden verloren. Hij verwacht dat ook Den Haag en Amsterdam zullen afzien van de huidige plannen, want die gemeenten kijken ook al enige tijd 'kritisch' naar de ontwikkelingen. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag zei vanochtend dat eerst de resultaten van een onderzoek door een onafhankelijke deskundige worden afgewacht. Het moet voor 1 september zijn afgerond. De vraag of Den Haag en Amsterdam financieel nog voldoende armslag hebben om door te gaan met het project nu Rotterdam heeft afgehaakt moet in dat rapport worden beantwoord. Ook de gemeente Amsterdam wil het rapport afwachten.

De drie steden besloten twee jaar geleden een gezamenlijk automatiseringsproject op te zetten. De kosten werden toen geraamd op vijftien miljoen gulden, terwijl het systeem volgens de meest opgewekte schattingen vorig jaar al had kunnen werken. Inmiddels zijn de ramingen opgelopen tot vijfentwintig miljoen. De jaarlijkse exploitatie zou vijf miljoen bedragen, maar die schattingen belopen nu ook al zeven miljoen. Bovendien zou het pas op zijn vroegst in 1992 kunnen werken.

Linthorst verwacht geen claims van de andere steden. 'Er zijn geen contracten getekend. Ik denk dat we er in een gesprek als heren onder elkaar wel uitkomen.'