Roemeense invoer van voedsel stijgt explosief

BOEKAREST, 15 aug. De Roemeense invoer is in de eerste helft van dit jaar drastisch gestegen na de bijna totale invoerstop onder dictator Nicolae Ceausescu.

Het land importeerde voedsel en consumptiegoederen ter waarde van 689,1 miljoen dollar. In dezelfde periode van vorig jaar, onder het regime van de geexecuteerde Ceausescu, was de import niet groter dan 3,3 miljoen dollar.

Dat heeft Dreptatea, het avondblad van de Nationale Boerenpartij, gisteren bericht. Het blad haalde de minister van handel en toerisme, Constantin Fota, aan. Fota verklaarde verder dat de uitvoer in harde valuta's nog maar 56 procent bedroeg van die in de eerste helft van het vorige jaar en de verkopen naar andere lidstaten van de Comecon nog maar 60 procent van de waarde van vorig jaar.

Ceausescu wilde de buitenlandse schuld van Roemenie zo snel mogelijk aflossen. Hij beperkte daarom de invoer en voerde de uitvoer op. Landbouwprodukten werden geexporteerd, terwijl de meeste Roemenen honger leden. Fota verklaarde dat Roemenie de export van voedsel, kunstvezels en kunstmest beperkte om te voldoen aan de binnenlandse behoefte.

In de eerste zeven maanden van dit jaar boekte Roemenie een tekort op zijn handelsbalans in harde valuta's van 693 miljoen dollar. Het tekort met de Comecon-landen kwam uit op 805 miljoen roebel (2,5 miljard gulden). Vorige maand was de invoer in harde valuta 157,2 procent hoger dan in juli van 1989 en momenteel bedraagt het aandeel van de invoer van voedingsmiddelen en andere consumptiegoederen 16,3 procent van alle invoer tegenover 3,3 procent onder Ceausescu, aldus Fota. (Reuter)